Billig parmesan duger gott

Nu vill vi riva och hyvla vår parmesan själva. Zeta har den godaste enligt Icakurirens smaktest.Läs hela testet i en pdf.

fakta om PARMESAN

  • Parmigiano Reggiano tillverkas i ett begränsat område söder om floden Po, även mjölken ska komma härifrån och korna får bara ha betat gräs. Minsta lagringstid är 12 månader.
  • Grana Padano tillverkas i hela Podalen. Mjölken är magrare, minsta lagring är 9 månader, vilket ger en mildare och billigare ost.

Testets näst dyraste ost visade sig vara ett riktigt bottennapp. Coops ekologiska av märket Änglamark var torr, luktade ammoniak och smakade bränt. I andra änden av skalan hittade vi Zetas Parmigiano Reggiano lagrad i 22 månader. En underbar ost med fyllig och harmonisk smak och doft.
Vi testade parmesanost som säljs vakuumförpackade i bitar på mellan 150 och 200 gram med ett undantag – Änglamarks bit ligger på cirka 330 gram. Vi begränsade urvalet till äkta parmesanost, Parmigiano Reggiano. Det finns en enklare variant, Grana Padano som oftast har kortare lagringstid och vars tillverkningsregler inte är lika rigorösa men ändå kan vara en bra ersättare (se faktaruta). Vi hade också valt bort ostar med väldigt lång lagringstid. Av de med angiven lagringstid var den från Italian traditon den mest långlagrade med sina 24 månader.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top