Gör egen tomatsås med basilika
Den godaste tomatsåsen gör du själv. Fräs 2 hackade vitlöksklyftor i 2 msk olivolja utan att den tar färg. Tillsätt 1 burk (400 g) krossade tomater, 1/2-1 deciliter vitt vin (eller 1 matsked vit balsamvinäger och 1/2 deciliter vatten), 1 lagerblad och 1/2 grönsaksbuljongtärning. Småkoka i 15-20 minuter, rör i 2 matskedar hackade basilikablad mot slutet av kokningen. Smaka av med 1/2-1 tesked socker, salt och rejält med nymalen svartpeppar.
Italienska klassikern Barilla gör den godaste tomatbaserade pastasåsen enligt Icakurirens smaktest av de stora butikskedjornas utbud. Sämst var testets enda ekologiska, Saltå kvarn Napoletana. Den smakade direkt illa och hade en brunaktig otrevlig färg. En genomgående anmärkning var att såserna inte kändes färdigkokta. De flesta känner väl till att en tomatsås behöver småkoka en kvart, tjugo minuter för att bli riktigt god, så icke livsmedelsindustrin. Spretiga och onyanserade smaker var vanligt förekommande drag som förmodligen kan härledas till för kort koktid. Många såser var också påfallande beska och sura, av basilikan kände man inte mycket. Undantaget var vinnaren från Barilla där smakerna harmonierade väl, den hade också en tydlig basilikasmak.
Konsistens och textur var också varierande. Allt ifrån stora tomatbitar till finpasserad förekom. Redning finns enligt innehållsförteckningarna bara i Coop:s, denna blev också en av testets bottennapp. Stabbig lät omdömet.
Såserna värmdes i mikrovågsugn och blandades med nykokt pasta innan de avsmakades. De olika märkena finns i flera smakvarianter men för att göra testet så rättvist som möjligt valde vi tomatsåser smaksatta med basilika.
Priserna är vad vi betalade i butiker i stockholmsområdet i slutet av augusti.