Ska du köpa ny stereo?
Tänk på i vilket typ av rum du är i när du provlyssnar! Går du till stormarknaden lyssnar du oftast i ett väldigt stort rum, där det finns väldigt få reflekterande ytor och mycket som absorberar ljudvågorna. I andra fall kan stereon stå i ett litet rum med mjukt absorberande material på väggarna där det är väldigt få reflektioner – alltså, det finns en risk att stereon kommer låta annorlunda hemma hos dig än vad den gör i affären.
Lyssna via datorn
Musiken du har på din dator kan vara i flera olika filformat och alla har de sina olika för- och nackdelar. Antalet filformat är stort, men om du inte kallar dig ljudnörd så är det enda filformat du behöver lägga på minnet mp3. Mp3-filer är komprimerade och tar därför lite plats på din hårddisk. För att lyssna på mp3-låtar på datorn behöver du ett uppspelningsprogram. Har du en pc med Windows finns Microsofts Windows Media Player med redan från start. Andra populära program är Winamp och Itunes, som båda finns att ladda hem gratis från nätet. Du som har en Macdator får Itunes med på köpet. Mp3-filer finns att köpa från en rad internetsidor som Spotify, Itunes, Amazon och eMusic.
Har du en stor cd-samling hemma?Då kan du föra över musiken från dina cd-skivor till datorn. Du gör då om alla spår på skivorna till mp3-filer, vilket kallas att rippa. Rippa kan man göra i flera olika datorprogram, men enklast är att göra det i Windows Media Player eller Itunes. Se respektive programs instruktioner. Du väljer själv i vilken mapp du vill lägga låtarna. Är du uppkopplad mot internet samtidigt läggs låtnamn och artist automatiskt in i datorn, så du slipper sitta och döpa varje fil själv.
Ett annat alternativet är att streama musik – då är musiken inte sparat på datorn utan strömmas från nätet. I Sverige är Spotify den mest populära tjänsten.
Nästa steg är att koppla in datorn till stereon. Detta kan du göra på flera olika sätt. Det enklaste är att använda en s.k. audiosladd, eller minitele/rcasladd, mellan datorn och en av ljudingångarna på din stereoförstärkare. På datorn finns vanligen en utgång med en högtalarsymbol. I många fall kan denna lösning fungera alldeles utmärkt, i andra fall kan brus, missljud och låg volym göra musiken olyssningsbar. Orsaken är att ljudutgången på datorn varken är speciellt bra eller gjord för att användas till en hemstereoanläggning.
Lyssna från mp3-spelare och mobil
För att koppla in mp3-spelaren till stereon kan du göra likadant som med datorn. Koppla in sladden i en ledig ingång på baksidan av din förstärkare. Samma sak kan du göra med din mobiltelefon. Men kontrollera först att den har en 3.5 mm utgång.
Om inte, väljer du att köpa en stereo med dockningsstation, som du placerar mp3-spelaren i. Då slipper du sladdar och vet att det fungerar – förutsatt att just din mp3-spelare fungerar för den stereo du valt. Vanligast är dockningsstationer för Ipoden men det finns även för andra mp3-spelare.
Lyssna i olika rum
Vill du lyssna på din favoritlåt när du står och diskar eller sjunga med i duschen? Då är lösningen att skaffa flera högtalare. Men den vanliga standardstereons förstärkare har bara utgångar för två högtalare så du måste köpa en förstärkare som har fler utgångar i så fall.
Det enklaste sättet att få ljud i flera olika rum är om du har ett hemmabiosystem. Dessa är utrustade med s.k. zon 1, zon 2 och i extremfallet zon 3-utgångar. Titta på baksidan för att se vad du har för utgångar. Till varje zonutgång kan du sedan koppla flera högtalare – antalet beror på vad förstärkaren klarar av. Har du ett 5.1- system (5 vanliga högtalare och 1 bashögtalare) betyder detta alltså att du kan koppla in sex högtalare, till zon 1. Till var och en av de övriga zon-utgångarna kopplar du sedan två ytterligare högtalare som du kan ha i ett annat rum. För vissa hemmabiosystem måste du gå in i en meny och ställa in att du kopplat in extra högtalare – titta i manualen innan. Tänk också på att dessa system främst är tänkta att lyssna på filmljud i, det kan därför vara en idé att dra ned basen i bashögtalaren när du lyssnar på musik. Sladdar kan du dra längs lister eller genom väggar och tak. Ska du göra hål, tänk på att du vet vad som finns inuti väggen – är du osäker, låt en fackman göra jobbet.
På det här sättet kan du enkelt få ut ljudet i andra rum än vardagsrummet, men tänk på att det främst är tänkt för rum som ligger nära varandra.
Vill du hellre sprida ut högtalarna längre från varandra och ha musik strömmande i badrummet, garaget och på uteplatsen är det idé att köpa en förstärkare som är specialgjord för detta.
Vanligtvis hittar man inte den här sortens lösningar i de vanliga stora butikerna. Vänd dig till en specialiserad s.k. hi-fibutik om du är intresserad.
Bli kvitt sladdarna – lyssna trådlöst
Vill du slippa alla sladdar? Då är trådlöst lyssnande melodin för dig. Ljudet skickas trådlöst ut till högtalarna. Även här finns båda enkla varianter och stora, dyra system.Det finns enklare sändare du kopplar in i usb-porten, såsom den från svenska Audio Pro. Sändaren kommunicerar med en eller flera högtalare. Du kan välja att skicka ut musiken till din vanliga stereo, eller till medföljande trådlösa högtalare. Nackdelen här är att du inte kan byta låt eller volym i ett annat rum, utan måste göra det på datorn. Fördelen är att den enligt tillverkaren inte behöver någon installation.
Vill du kunna kontrollera din musikanläggning från olika rum behöver du skaffa dig något större, som kommmunicerar via ett hemnätverk. Innehållet i ditt musikbibliotek skickas alltså ut i huset till en eller flera mottagare, som i sin tur driver högtalarna. Beroende på vilken lösning du väljer varierar såklart också priset och svårighetsgraden i installationen.