Så överlistar du butikernas knep

Det är lätt hänt att det slinker ner något extra i shoppingvagnen. Men det går faktiskt att lära sig att motstå. Johan Stenebo har skrivit en bok om att shoppa smart.

Namn: Johan Stenebo.

Ålder: 49.

Bor: Södermalm, Stockholm.

Familj: Särbo, två barn och en hund.

Gör: författare, föreläsare, konsult.

Bakgrund: har arbetat i tjugo år inom IKEA, bland annat som assistent åt Ingvar Kamprad. 2009 debuterade han som författare med boken Sanningen om IKEA.

Aktuell: har skrivit Konsten att shoppa – lär dig genomskåda butikernas knep.

Johans bästa tips:

1. Gör en inköpslista

Gör en inköpslista, på papper eller mentalt, i hemmets lugna vrå. Där är du rationell och immun mot lockelserna i butiken. Går du in i en butik för att bara se vad som finns eller njuta och inspireras är risken stor att du går ut med någonting du inte planerat köpa, och som i värsta fall visar sig vara alldeles för dyrt och onödigt. Med inköpslistan i högsta hugg vet du vad du ska ha och låter dig svårligen distraheras att köpa annat.

2. Köp hellre dyrt än billigt

Stirra dig inte blind på priser! Det lönar sig i längden att köpa dyrare saker med bra kvalité och bra design, de håller längre vilket gör att du inte behöver köpa nytt så snart. Förutom att det också är bra ur en ekologisk synvinkel finns det även en etisk aspekt: det är stor risk att billiga varor är tillverkade i ett låglöneland med riktigt dåliga arbetsförhållanden.

3. Var försiktig med reor

När du handlar på en rea tar du alltid en risk att inte bli nöjd: kläder finns ofta bara i udda storlekar, du får inte returnera varan och det är stressigt och mycket folk i butiken. Gardera dig därför och handla bara om varorna är nedsatta till hälften eller mer, då har du betalat ett rimligt pris med tanke på risken du tagit.

4. Gå aldrig på gratiserbjudanden

Du blir lurad att betala fullpris för något du egentligen inte behöver för att få en vara på köpet. Tänk på: bra varor ges aldrig bort. Det du får är vanligen av väldigt dålig kvalitet. Handlarna tjänar pengar och du får en undermålig vara.

5. Minimera risken för impulsköp

Om du inte vet vad du ska köpa i en butik, ta ingen kundkorg eller kundvagn. Då kommer du lättare kunna stå emot att fylla den med allsköns småprylar du inte behöver. På IKEA finns de gula och blåa kassarna utplacerade strategiskt runt om i varuhuset, för att få kunderna att lättare hänge sig åt impulsköp av små varor.

Gör garderobstestet!

Har du sunda köpvanor? Testa dig själv och gör Johan Stenebos garderobstest. Gå igenom din garderob och välj ut allt du köpt de senaste två åren, men inte använt på ett år. Gör en lista på allt du använt mindre än fem gånger totalt. Försök komma ihåg vad alla dessa plagg kostat och notera i listan. Räkna ihop allt – hamnar du under en tusenlapp är du inom det rimligas gränser. Kommer du upp i flera tusenlappar är det en idé att hålla hårdare i plånboken.

Reor, specialerbjudanden eller bara ren lust får oss att handla mer än vad vi behöver. Med sin nya bok Konsten att shoppa – lär dig genomskåda butikernas knep, vill Johan Stenebo göra oss till medvetna shoppare som gör genomtänkta inköp.

– Shopping är något som är väldigt viktigt för många, men få vet vad företagen egentligen gör för att manipulera oss. Jag skrev den här boken för att folk ska bli klokare, säger han.

Han vill också att vi ställer högre krav på handlarna. Genom att välja bort de allra billigaste varorna tar vi vårt etiska ansvar. Bakom varje superbillig tröja kan det finnas en tragedi, en omänskligt hård arbetsmiljö i ett låglöneland.

Med mer än tjugo år i branschen och ett antal olika chefspositioner inom IKEA har Johan Stenebo lång erfarenhet av vad butikerna gör för att få oss att öppna plånböckerna.

– Det hela handlar om att man ska få oss kunder att känna oss lugna och trygga i butiken och helt enkelt övertyga oss om att vi har ett behov av att köpa saker. Det gäller att övertala oss både emotionellt och rationellt.

Tanken är att först appellera till våra känslor med lockande reklam och skyltfönster. Vi ser en möjlig ny fantastisk drömvärld som vi kan göra till verklighet om vi köper just den soffan eller klänningen. När vi sedan passerat skyltfönstret, in genom entrén, presenteras sortimentet för oss och vi ska avgöra vad vi vill ha. Då har vi känslomässigt mjukats upp och är redo att konsumera.

– Sedan upprepas denna procedur gång på gång inne i butiken, känsla-förnuft-känsla-förnuft. Butiker som IKEA och Gina Tricot är makalöst duktiga på att varva drömvärld med verklighet.

För att vi ska känna oss trygga måste vi få intrycket av att vi blir hjälpta i butiken. Det ska vara lätt att hitta vad vi söker, och vi ska lätt kunna se vad saker och ting kostar. Samtidigt försöker handlarna få oss att plocka med oss saker vi inte innan planerat köpa med oss.

– Man ska aldrig köpa något på impuls. Gör en inköpslista innan du går och shoppar och håll dig till den. Det är mitt enklaste råd.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top