Så blir du säker på nätet

Facebookhackningar och mejlkapningar drabbar allt fler. Svenskarna har blivit för bekväma på nätet enligt it-experten.

Så blir du säker på nätet

  • Koppla in hjärnan!

Svenskarna är bekväma, snarare än naiva. De flesta svenskar känner att de behärskar datorer och internet, och då är det lätt att man slappnar av och glömmer bort säkerheten.

  • Behandla dina lösenord väl.

Lösenord är som en tandborste. Man byter den ofta och lånar inte ut den till andra. Det är bra att byta ungefär var tredje månad. Om någon kommer över ditt lösenord kan det ta upp till tre månader innan det säljs eller sprids.

  • Använd olika lösenord.

Ha olika lösenord för olika konton och olika nivåer av lösenord beroende på vad det skyddar. Värdet på det som skyddas bakom lösenordet avgör lösenordet. Ett krångligt men välformulerat lösenord är bra till epost och aktiesidor.

  • När du använder din dator, var inte administatör. Om du då klickar på ett virus får det fulla rättigheter på din dator. Skaffa en begränsad användare (detta sker automatiskt på vissa nyare operativsystem).
  • Se till att hålla din dator uppdaterad. Uppdateringarna kan täppa till gamla säkerhetshål som bedragare ofta använder sig av.
  • Se till att ha ett bra skyddsprogram på sin dator.

Säkra lösenord

  1. Använd inte ord som finns i ordböcker. Använd istället lösenordsfraser t.ex. en strof i en låt. Man kan också använda de första bokstäverna i strofens ord.
  2. Byt ut vissa bokstäver mot siffror som liknar dem. A blir 4, O blir 0.
  3. Specialtecken som #¤! är bra delar av ett lösenord.

Så blir du säker på nätet
Skydda ditt lösenord, det är många som vill – och kan – ta det. Foto: PN.Photo/Istockphoto.com

Semesterbilder, kontonummer, adresser och mail. Vi lägger ut mycket personlig information på internet. Att informationen bör skyddas har många svenskar blivit smärtsamt uppmärksammade om på senare tid.

Att uppgifter om vårt kontonummer bör hållas hemligt kan vi lätt förstå, men det gäller att vara försiktig även med annan information.

– Det är viktigt att skydda mer än bankinlogget och kontonumret, säger Per Hellqvist, IT-säkerhetsspecialist.

Han har ett samlingsnamn för alla som vill något ont med dina uppgifter på nätet; "elakingar".

Han menar att hotbilden på nätet har ändrats.

– Förr handlade det mycket om att hacka och skicka virus, nu skriver man elak kod för att tjäna pengar, säger han.

Elak kod är program som skrivs för att hacka dina konton, och komma åt värdefulla information i din dator. Drivkraften för elak kod är pengar. Bara i USA uppgick förra årets internetrelaterade brottslighet till 2,4 miljarder kronor.

Att stjäla kontonummer är ett av de vanligaste sätten att tjäna pengar på människors information. Numren stjäls och säljs vidare. Bedragaren kan få tag på dessa genom att skicka virus, få dig att lämna ditt kontonummer på falska sidor eller hacka sig in på sidor du handlat på och stjäla kontonummer. En annan vanlig sorts bedrägeri är trojaner som skäl dataspelskonton och byter eller säljer vidare.

Mailen är ytterligare ett ställe elakingarna vill komma åt. Det handlar inte om att din e-post är så intressant att läsa, utan att elakingarna antar att du använder samma lösenord på flera ställen. På många sajter räcker det man att man klickar på glömt lösenord för att det ska levereras ett nytt lösenord till din mail. Samma sak gäller facebook, ingen bedragare är intresserad av innehållet, men ditt facebookkonto kan användas för att skicka spam eller lägga spam i statusuppdateringar.

Virus är ett annat sätt för elakingarna att få tag på din värdefulla information. Program som laddas ner till din dator från internet kan läsa av vad du gör på din dator. Det kan till exempel gå till så att du får en länk eller bifogad fil i din e-post. Klickar du på filen installeras en trojan på din dator, den ligger sedan och väntar på att du ska lämna information den vill åt. När den ser att du skriver in ditt kreditkortsnummer börjar den spela in allt du gör och fångar upp koder och kortnummer.

Säkra lösenord och försiktigt klickande är en mycket bra grund för säkert surfande. Ett sunt förnuft räcker långt. Men man kan inte skydda sig från allt.

– Var försiktig med vad du klickar på, säger Per Hellqvist. Som din mamma sa när du var liten, hittar du en godis på marken, ta inte upp den. Du vet aldrig var den kan ha varit. Det är samma sak med en fil. Tänk först – klicka sen.

Lösenordets dag – 20 januari

Kollegorna på tidskriften "Pc för alla", skapade en egen dag för lösenord för att öka säkerheten på nätet.

Idén kom från en enkät som tidningen lagt ut på sin hemsida. Det visade sig att de flesta inte hade något säkerhetstänk på nätet.

– Vi ville ha en större aktivitet som skulle kunna påverka samhället, säger Fredrik Agrén, chefredaktör på Pc för alla.

Genomsvaret blev stort. Många hörde av sig och berättade att de bytt lösenord. Tidningens reporter fick folk på stan att byta bort sina lösenord mot choklad. Syftet var att uppmärksamma behovet av att våra sina lösenord.

– Egentligen bör man byta lösenord oftare än en gång om året, men det här är en bra början. Det handlar om att få igång tänket kring lösenordet som en värdehandling, säger Fredrik Agrén.

Av Sara Hector

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top