Vill du hyra? Tänk på det här:
Det finns ingen skyddande konsumentlagstiftning när det gäller lösa saker. Det är alltså hyresavtalet som styr vilka förpliktelser som gäller för den som hyr. Därför är det viktigt att hyresavtalet är tydligt och innehåller:
* Beskrivning av hyresföremålet.
* Hyrestiden och vilka regler som gäller för förlängning av hyresavtalet. Går det att bryta avtalet i förtid?
* Kostnaden inklusive olika avgifter (faktureringsavgifter, dröjsmålsavgifter mm)
* Hur sker betalning? Månadsvis i efterskott eller på annat sätt? Var försiktig med att lämna ut kortnumret, speciellt om det gäller ett företag som verkar vara nystartat och inte så känt i branschen.
* Ansvarsfördelning – när ansvarar hyrestagaren för fel och skador på hyresföremålet, när ansvarar uthyraren?
(Källa: Peter Gustavsson, Konsumentverket)
Saker du kan hyra:
Rökmaskin
Vita duvor
Karaoke
Grävmaskin
Vedklyv
Limousine
Konst
Luftrenare
Högtryckstvätt
Växter
Badtunna
Tv-spel
Möbler
Kaffemaskin
Skurmaskin
Infravärme
Värmefläkt
Lövsug
Kajak
Flipperspel
Tältkåta
Trumset
Toaletter
Bastuflotte
Mattor
Fiskeutrustning
Gasolgrill
Bardisk
Hoppborg
Smycken
Designerväska
Piratkläder
Kycklingdräkt

Hanna Nyberg är en av fem initiativtagare till Lånegarderoben som fungerar som ett klädbibliotek. Foto: Maria Öhrn.

I vår öppnar leksaksbiblioteket Retoy i södra Stockholm. Foto: David Parry/Scanpix.
I alla tider har grannar och vänner lånat saker av varandra. Men nu är trenden att hyra och låna saker mer organiserad.
Det började med trenden att hyra exklusiva designväskor. Först ut var Louise som i Sex And The City-filmen hyrde sina Louis Vuitton-väskor på bagborroworsteal.com. I Sverige är det webbaserade företaget fnitter.se bara ett av flera som hyr ut märkesväskor som nya kostar upp till 15 000 kronor. Den typiska kunden är en högutbildad kvinna i medelåldern, enligt Jessica Hjerpe på fnitter.se.
Att hyra sin lyx är det nya sättet att shoppa. För män kan det vara exklusiva klockor. Varför använda samma året runt? På sajten bibiloni.se hyrs bland annat Emporio Armani-klockor ut.
Att hyra smoking till fest är gammalt. Nytt är däremot att du numera hur lätt som helst kan råda bot på vardagsdilemmat jag-har-inget-att-ha-på-mig. Med några snabba tryck kommer en hyr-tunika hem till din brevlåda.
Hyrsajten hyrahyra.se, som utger sig för att vara Blockets motsvarighet på hyrfronten, hade två miljoner besökare förra året och räknar med att nå tre miljoner i år.
– Att hyra är en generell trend. Fler och fler blir medvetna om vad det betyder för miljön att köpa och slänga. Man vill inte heller längre investera i saker och äga allting, säger vd David Ekenvi.
– Dessutom vill många tjäna lite extra på att hyra ut saker som annars bara ligger på vinden och skräpar.
Den som är än mer ekonomisk satsar på ett lån. Klädlån alltså. Kanske genom lanegarderoben.se som är ett klädbibliotek. Du betalar för att bli medlem och sedan kan du låna upp till tre plagg i tre veckor.
– Vår tanke är att vi ska blanda vintage, ganska dressat, med nytillverkade kläder med ekotänk. Nya kläder ska vara tillverkade under justa förhållande och ha en ekologisk profil, säger Lina Lundin, en av initiativtagarna.
Christofer Pihl forskar vid Centrum för konsumtionsvetenskap på Handelshögskolan i Göteborg.
– Uthyrning och utlåning är väldigt spännande då det visar hur mode inte nödvändigtvis behöver vara synonymt med den masskonsumtion som är fallet hos de stora kedjorna. Att hyra eller låna kläder är ett alternativ till secondhand och kan ge produkterna förlängd livstid i betydligt fler led.
Leksaker är det nyaste nya på lånemarknaden. I slutet av mars öppnar Retoy, ett leksaksbibliotekt i en gammal glödlampsfabrik i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm. Här ska barnen från tidig ålder få lära sig mer miljö och hållbar konsumtion genom att lämna in sina gamla leksaker och i stället låna nya om än bättre begagnade.
– Min vision är en värld där alla konsumerar hållbart och visar solidaritet med sina medmänniskor och naturen, både lokalt och globalt, säger en av initiativtagarna, Soledad Piñero Misa, själv förälder.
Men den organiserade hyr- och lånetrenden finns i hela landet. På sajten delarmedmig.se kan man låna och låna ut saker. Signaturen Jojjo 82 lånar till exempel ut 78 stycken champagneglas för den som har vägarna förbi Örnsköldsvik. Bor du i Skåne kan du i stället låna ett "jättevackert diadem med glaspärlor".
Marknaden för lån och hyra verkar inte ha några gränser. I alla fall inte utomlands. I Japan lär man till och med kunna hyra en hund per timme. Koppel, bajspåse och servetter ingår i priset för den som vill ta en promenad med en hyrvovve på Tokyos gator.