Lurad på “billiga” refiller

Refill till tvålen, sylten och kaffet. Perfekt för alla oss som tänker både på ekonomin och miljön. Ända till den dagen man upptäcker att man faktiskt är grundlurad.

SÅ SÄGER LAGEN

Varor i butik ska ha både försäljningspris och jämförpris. Men det finns undantag.

Jämförpriser behövs inte på:

  • Förpackningar som innehåller 50 gram, 50 ml eller mindre.
  • Förpackningar som innehåller flera olika varor, till exempel färdiga måltider.
  • Varor där jämförpriset är detsamma som förpackningspriset.

Fakta: Konsumentverket

Enligt lag ska alla varor i butik ha både försäljningspris och jämförpris. Kanske borde det också vara lag på att varor som säljs som refillförpackningar ska vara billigare än det som säljs i originalförpackning.

Varför ska jag betala mer för besväret att hälla över det kladdiga och trögflytande innehållet ur Ariels Color Actilifts refillpåse när jag kan köpa exakt samma tvättmedel för nära två kronor billigare i flaska. En liter Color Actilift i refillpåse kostar nämligen 52,11 kr litern mot 50,31 i flaska!

Man behöver inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att misstänka att någon ska få mig att tro att jag sparar en slant om jag köper refillpåsen för 46.90 kronor mot flaskan som kostar 64.90. Det är bara det att refillförpackningen endast innehåller 900 ml mot flaskans 1,3 liter! Priset på refillen är alltså nästan fem procent dyrare.

Men det är inte bara Ariel som har smutsig byk. En liter Via i flaska kostar till exempel 1.80 per tvätt medan 720 gram Via refill kostar 1,83 per tvätt. Tillverkaren svär sig fri: "Priset per tvätt borde vara samma oavsett om du köper en flaskan eller en refillpåse. Det är butikerna som sätter priserna på varorna, så du får prata om det med butiken" är Via Directs svar.

Det är också lätt att sätta kaffet i halsen när man kommer på att en burk lyx mellanrost snabbkaffe av märket Nescafé kostar exakt lika mycket som en påse refill. Hur är det möjligt?

Nestlé svarar: "att det kan tyckas underligt och det priset du ser i butik speglar inte nödvändigtvis det pris vi har till våra kunder. Eftersom det råder fri prissättning i Sverige så kan vi inte påverka slutpriset."

Helt klart är i alla fall kunden är den stora förloraren som måste betala för glasburken en gång till. Och miljön förstås. För visst är det enklare att köpa en vara i originalförpackning än att ta sig besväret att hälla över innehållet.

Speciellt om innehållet är kladdigt – som sylt. Varför innehåller plastkorven med lingonsylt 750 gram medan burken, som ska fyllas på, endast ger plats för 600 gram. Samma sak när det gäller hallonsylt; plastkorven innehåller 750 gram och burken endast 610?

Hur tänker tillverkaren Procordia som tillverkar Bobsylten? Bobs affärsidée var från början "Rationell hantering och tillgång till bra råvaror". Men hur rationellt och praktiskt är det för konsumenten att stå hemma i köket med 140 gram överbliven sylt även om den är billigare i korv än glas per kilo?

När det gäller priser på refiller för tvättmedel och kaffe verkar det vara främst butikerna som försöker sko sig. Men inte i syltfallet, då är det tillverkaren. För självklart kan en tillverkare ta mer betalt för en stor förpackning än för en liten. Hur opraktisk den än må vara för oss som handlar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top