Tänk smått när du ska köpa bil

Går du i biltankar? En liten bil är både ekonomisk, bekväm och miljövänlig. Och ibland även säkrare.

6 skäl att välja en småbil

1. Billigare i inköp

2. Billigare att köra (drar mindre bränsle)

3. Bättre för miljön (drar mindre bränsle)

4. Lägre skatt

5. Lägre försäkring

6. Lättare att parkera

Topplistan

Här är bilarna som är bäst när det gäller säkerhet och miljö:

MINDRE SMÅBILAR:

  • Ford Fiesta
  • Toyota Yaris
  • Toyota iQ
  • Huyndai i20
  • Suzuki Swift

STÖRRE SMÅBILAR:

  • Volkswagen Golf
  • Toyota Auris
  • Opel Astra
  • Opel Meriva
  • Alfa Romeo Giulietta
  • Mercedes A-Klass
  • Skoda Yeti
  • Honda CR-Z

Checklista inför köp:

  • Behöver jag en bil överhuvudtaget? Promenad och buss spar många sköna tusenlappar, dessutom får du garanterat pengar över och råd att lyxa med taxi när behovet kräver.
  • Hur långt ska jag köra? Någon mil om dagen eller 40 mil tur och retur till sommarstugan varje helg?
  • Vad får plats? Eventuellt matkassar/resväskor/långfärdsskidor/snowracer/barnvagn plats?
  • Får jag ordentligt med plats för benen? Och är bilen lätt att kliva i och ur?
  • Är det enkelt att fälla sätena?

(Fakta: Folksam)

Tänk smått när du ska köpa bil
Anders Kullgren
Anders Kullgren

Många som köper ny bil gör det av gammal vana. Kanske tänker man inte på att man inte behöver en stor familjebil längre då ens egna barn numera både har egen bil – och egna barn!

Andra väljer att behålla sin äldre familjebil för att de tror att den är säkrare än en ny småbil. Helt fel, menar Anders Kullgren, chef för trafiksäkerhetsforskningen på Folksam som varje år presenterar fakta om bilmodellers säkerhet.

– I dag sitter man minst lika säkert i en modern småbil som i en stor gammal bil. Saknar den äldre bilen krockkudde är du till och med säkrare i den mindre, säger Anders Kullgren.

Men det gäller att göra ett medvetet val då det skiljer mycket mellan bra och dåliga småbilar. Säkra småbilar är de som fått 5 stjärnor av Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) som är en europeisk samarbetsorganisation som gör oberoende krocktester av bilmodeller.

– Vi svenskar ställer mycket högre krav på säkerhet än vad man gör i de flesta andra länder. Här får i endast bilar med fem stjärnor av Euro NCAP godkänt, säger Anders Kullgren.

Några av de viktigaste säkerhetsegenskaperna för småbilar, liksom större bilar, är antisladd, krockkudde, skydd mot pisksnärtskador och bältesvarnare som påminner i fall man slarvar med bilbältet.

Nästa generation småbilar kommer troligen även ha autobromssystem, något som endast större bilar har i dag.

Autobromssystemet bygger på sensorer som först larmar och sedan bromsar bilen i fall det är ett hinder på vägen och förare inte reagerar i tid.

Anders Kullgren:

– Ett autobromssystem kostar oftast mellan 10 000 och 20 000 kronor vilket är mycket på en priskänslig småbil som kostar runt 150 000 kronor.

Just inköpspriset är för många en viktig orsak till att man väljer en liten bil i stället för en större. Men inköpspriset är inte allt. Ibland kan en dyrare men mer bränslesnål bil vara mer ekonomisk i längden. Framför allt är det bilens vikt, luftmotstånd och motorns storlek som påverkar hur mycket bränsle den drar.

Lägre skatt och lägre försäkringspremie kan vara ett ytterligare skäl för att välja en småbil

– Generellt sett är småbilar billigare att försäkra än stora. Men premierna beror också på skadestatistik, vem som kör, hur ofta de krockar men även på modell. Vissa modeller är mer skadefrekventa beroende på vem som köper dem, säger Daniel Claesson på försäkringsbolaget If.

Låg bränsleförbrukning är självklart viktigt för den privata ekonomin men inte minst för miljön. Varje år skärps kraven på bränsleförbrukning enligt överenskommelser mellan bilindstrin och EU.

Förbrukningskraven 2011 är för en småbil 0,53 liter per mil (bensin) och 4,6 per mil mil (diesel). För bilar som kan köras på både bensin och etanol är kravet 0,62 liter per mil.

I framtiden kommer en ny generation bilar, så kallad laddhybrider, som går på både el och bensin, kan laddas i ett vanligt eluttag över natten.

Problemet med laddhybriderna är priset på batterierna, i dag kostar ett batteri runt 50 000 kronor.

Dilemmat med en småbil kan naturligtvis vara att den är just liten. Speciellt om man vill bila på långsemester ut i Europa och vill man ha gott om plats för både ben och bagage.

Det kan vara värt att fundera på hur ofta du behöver så mycket extra plats. En vecka varje sommar eller kanske bara en gång vart femte år. Om det är sällan kan det vara läge att lämna din billiga småbil i garaget och hyra en stor. Till exempel kostar en Volvo V70 mellan 8 500 och 11 000 kronor för en sommarmånad inklusive 250 mil och försäkring. Kanske ett alternativ för den som föredrar en småbil till vardags.

TIPS!

Läs mer om säkra och miljövänliga bilar på www.icakuiren.se. Här hittar du vår guide för dig som planerar att köpa en begagnad bil.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top