Fakta om gift i stekspaden
“Stekspade innehåller gift” har varit en återkommande rubrik de senaste tio åren. Skälet är att man gång på gång har hittat det giftiga ämnet anilin i svarta stekspadar av hårdplast. Anilin är ett ämne som är förbjudet i material som kommer i kontakt med mat eftersom det misstänks kunna skada arvsanlag och öka risken för vissa cancerformer.
Icakuriren har frågat tillverkarna/återförsäljarna om de kan garantera att deras stekspadar är fria från anilin. Brabantia, Coop, Gastro Max och Ikea intygar att deras stekspadar inte innehåller anilin. Svenska återförsäljaren Roswi svarar att de är 99 procent säkra på att anilin inte existerar i deras produkter. WMF säger att själva bladet inte innehåller anilin men att det däremot finns i skaftet.
Köpställen
Brabantia: 08– 522 475 80
Coop: 020– 71 10 10
Gastro Max: 0370– 35 60 00
IKEA: 0775– 700 500
WMF: 08– 55577400
Roswi: 08-505 665 00

Bladets utformning och svikten är viktigast när man väljer stekspade. Foto: Erik Hedman
Vändstekta ägg, råstekt potatis och biffar i het panna. Stekspaden har många uppdrag i ett vanligt kök.
Vi har testat spadarna ur fyra aspekter: Hur de känns i handen, hur vinkeln på handtaget är i förhållande till bladet, bladets utformning och svikten i själva stekspaden.
Svikten och bladets utformning är allra viktigast, anser Icakurirens matredaktör Måns Falk.
– Spaden får inte vara sladdrig men inte heller för stum. Och hellre ett långt och smalt blad än ett som är för kort och brett, säger Måns Falk som deltog i testet.
Bäst i test är Ikeas “Hjälte 365 +” som har ett skönt gumiklätt handtag, bra svikt, bra storlek på bladet och lättarbetad vinkel, allt till ett hyggligt pris.
Sämst fick dyra “Zipflip” som är mer som en “palett” som det heter på kockspråk. När vi provstekte ägg gled hela ägget av bladet. Ägget gick helt enkelt inte att vända! Ett annat minus är att änden på handtaget är alldeles sladdrigt, av någon oförklarlig anledning, vilket gör det svårt att få ett bra grepp.
Rekorddyra stekspaden från WMF är rejäl men klumpig och svårarbetad.
Dessutom har vi testat hur väl spadarna tålde värmen. De fick ligga tre minuter under ett lager av tärnad potatis som stektes på medelhög värme. Alla klarade testet bra förutom Cookware och Brabantia (som har fem års garanti!) som fick märken i plasten av den upphettade pannan.