Så funkar det: Byta bank

Är du missnöjd med din nuvarande bank? Att byta är inte så krångligt som du tror. Icakuriren har svar på de vanligaste frågorna.

Vill du veta mer?

För jämförelser och mer information: http://bankforsakring.konsumenternas.se

Våga ställa krav på din bank. Det kan vara en god affär. Dessutom är det smidigt att byta. Låt helt enkelt din nya bank sköta hela jobbet.

När är det bäst att byta?

Byt först när du vet att alla kortköp dragits och alla betalningsuppdrag är utförda så att kontot inte hinner avslutas innan det är gjort.

Hur gör jag?

Vänd dig till banken du vill byta till som öppnar nya konton och tjänster åt dig och kontaktar din gamla bank. Din nya bank avslutar dina gamla ärenden och för över pengarna.

Vad ska jag tänka på?

Byt inte bank mitt uppe i oro eller ilska. Fundera på de förutsättningar som passar just dig och din ekonomi och jämför bank utefter det. Du måste också försäkra dig om att den nya banken omfattas av den statliga insättningsgarantin, annars kan du förlora dina sparpengar om banken går omkull.

Vilka uppgifter ska med till den nya banken?

Ta med dig årsbesked eller kontoutdrag, betalkort, uppgifter om krediter och autogiron anslutna till kontot. Glöm heller inte information om regelbundna överföringar som till exempel lön, pension, a-kassa och studiemedel, och säkerhetsdosan till din gamla bank. Har du bankfack tar du med dig uppgifter om det.

Om jag har lån i min gamla bank?

Passa på att förhandla med din nya bank om att få bra villkor på lånen om du överför dem. Tänk på att det ofta kostar att lösa lån i förtid.

Vad kostar det?

Själva bankbytet kostar ingenting. Men tänk på att det kan bli uttagsavgifter på vissa spar- eller fondkonton.

Hur lång tid tar det att byta bank?

Räkna med tre bankdagar för vanliga konton med tjänster som autogiro, kort, giro och internettjänster.

Hur gör jag med e-fakturor?

E-fakturor måste du själv avsluta och lägga upp i din nya bank. Tänk på att betala de e-fakturor som kommit in till din gamla banks internettjänst innan den stängs. E-legitimationen fungerar till utgångsdatum oberoende av bank.

Kan jag flytta min pension också?

Ja, du kan flytta ditt individuella pensionssparande från det bolag du sparar i till en annan bank. De flesta banker tar ut en avgift då du flyttar ditt IPS-sparande till en annan bank.

Vad gör jag med fonder i den gamla banken?

Bankerna har inga bestämda rutiner för att byta fonder. Hur lång tid det kan ta om du vill byta och hur du kan få hjälp med det kan variera.

Källa: Svenska Bankföreningen, Konsumenternas vägledning om bank och försäkring

Av: Isa Grafström

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top