
Charlotte Sjögren och Anne Meisner smaktestar snabbkaffe. Foto: Jennifer Thorsén
Att smaktesta snabbkaffe är svårt. Kaffe har hundratals flera smakämnen än exempelvis vin. Men de märks inte i de märken fem blindtestare provat sig igenom. Generellt var kaffesorterna utan sting, fruktsyra och arom. Ökad dosering gav inte ökad smak, bara tydligare beska.
Det dyrare, nyanserade arabia-kaffet har i flera produkter delvis ersatts av enklare och billigare robusta-bönor med kraftig smak.
Pris per kopp är omöjligt att avgöra, det beror helt på doseringen. Som i sin tur avgörs av kaffets ursprung, rostning och koncentration före frystorkning. Vissa sorter smakar bäst i hårt vatten, andra i mjukt, liksom bryggkaffe. Vattnets värme – rekommendationerna spänner mellan 86 och 100 grader – och syresättning kan spela roll.
Enligt Axfoods konsumentupplysning ska Hemköps och Willys snabbkaffe vara identiska. Men de hade olika färg, olika stora pellets – och smakade olika. Alla de provade kaffesorterna är tillverkade i Tyskland. Priserna är från Stockholm i december.