Naturlig konservering
- Lingon innehåller flera vitaminer, mineraler och spårämnen.
- Det naturliga innehållet av bensoesyra, E 210 och E 211, gör lingonkonserver hållbara även utan tillsatta konserveringsmedel och med liten sockertillsats.
- Hela, rena lingon kan till och med konserveras i kokt, kallnat vatten som täcker, i tät burk.

Lingonsylt behöver inte konserveringsmedel, ändå innehåller flera sylter det. Undantaget är sylten från Torfolk Gård. Foto: Erik Hedman
Som alltid smakade Icakurirens smaktestpanel de olika märkena blint, och kommenterade sorternas utseende, doft, smak och konsistens. Betyg från 1 till 5 sattes av var och en. Betygsgenomsnittet redovisas i tabellen. Vi var ense om att gilla sylten från Torfolk Gård bäst.
Lingonsylt säljs i storpackshinkar, glasburk med skruvlock och refill-“korvar” av plast. Plastkorvens syltmängd stämmer inte alltid med samma märkes originalburksrymd.
Förbryllande är att lingonsylt, som egentligen inte behöver tillsättas konserveringsmedel, ändå oftast har en hel radda med E-nummer listade på etiketten. Undantaget är Torfolks sylt. Ekomärkning gäller snarast sockret, bären är ju vildplockade, medan rättvisemärkning förhoppningsvis garanterar bärplockarna viss minimimlön.