Så här testade vi:
- Testet är ett blindtest. Panelen bestod av fem personer ur Icakurirens mat- och konsumentredaktioner.
- Priset är det vi betalade i butik i Stockholmsområdet i februari månad.
- Betygsskalan är 1–5, där 5 är bäst.
Gravlax
Rå urbenad lax varvas med salt, socker, peppar och dill, och gravas i kyla i minst 2 dygn. Fiskproteiner och konsistens förändras av salt och socker. Det är en fördel om fisken varit fryst några dygn, vilket tar kål på eventuella parasiter.
- Lax är omegasyrafull, nyttigt fet fisk. Fetthalten varierar starkt beroende på säsong och fiskens föda.
- Öppna paketet 15 minuter i förväg, så är det lite lättare att lyfta skivorna hela ur förpackningen.
- Gravad lax ska förvaras i kylskåp, max + 4 grader.
- Öppnad förpackning håller cirka fem dagar i kylen.
Icakurirens smakpanel blindprovade de ganska få märken skivad gravlax vi kunde hitta i butikerna. Vi förväntade oss stadig konsistens, hela skivor, smak av lax, socker, salt, vitpeppar och dill. Och blev besvikna på mesiga produkter. Bäst tyckte vi om småsalta Lerøy, sämst var Falkeskog.
All lax är odlad och har karakteristisk orangerosa färg, med variationer i ljushet. Ingen fabrikant hade putsat bort den transmakande bruna randen längs fiskens ryggrad.
Tjockare laxskivor är att föredra till huvudrätt, medan tunnare skivor blir bra som exempelvis svepning av sparris, pålägg eller garnityr. Ju längre gravning, desto saltare fisk.
Priset skiljer mest på olika förpackningsstorlek.