
Kersti Byström, konsumentreporter Icakuriren.
Kristin skulle åka till Göteborg med sin man och köpte två ombokningsbara biljetter för totalt 2 656 kronor. Av olika anledningar var Kristin och hennes man tvungna att boka av resan. Det här var i oktober förra året. I februari ringde Kristin till SJ för att boka nya biljetter till Göteborg.
“Tyvärr, biljetten gäller inte längre, det har gått mer än tre månader.”
– Jag hade ingen aning om att ombokningsbara biljetter hade ett sista förbrukningsdatum, berättar en mycket irriterad Kristin.
På SJ:s hemsida ställer SJ själv frågan: “Får jag tillbaka hela beloppet om jag avbokar i tid? “Det egna svaret är: “Om du har en biljett som kan ombokas får du ett ombokningsvärde, biljettpriset minus bokningsavgiften, som du kan använda för att köpa en ny resa för.”
Inte en enda rad om några tre månader.
Hallå SJ:s kundtjänst. Var finns informationen om 90 dagar?
– Jag vet inte, jag kopplar dig till internetsupporten.
På internetsupporten får man leta en lång stund innan man hittar den besynnerliga rubriken “Flexibilitet” och att “Ny resa måste bokas inom 90 dagar från och med resedatumet på din ursprungliga biljett”.
Tillbaka till kundtjänst.
Tre månader är kort tid. Hur gör jag om jag inte kan åka inom den tiden?
– Då måste du boka en ny resa även om du vet att du inte kommer att åka. Du kan boka om resan hur många gånger som helst.
Kristin har bokat och betalt för en ny resa. Men hon är fortfarande arg. Det är lätt att förstå