Test av sportbehåar

Bra stöd och bekväm, men sportbehån krymper. Trots att den är bäst i test får den inte högst betyg. Den ultimata sportbehån finns helt enkelt inte. Läs hela testet av 10 sportbehåar.

Fakta: Välj rätt sportbehå

Prova behån före köpet, gärna olika modeller då de skiljer sig åt både i utförande och storlek samt i material. Välj en sportbehå:

  • Som ger ordentligt med stöd och täcker hela brösten så att de inte glider ur.
  • Som har rätt passform och inte sitter för hårt , men tajtare än en vanlig behå.
  • Som är bekväm att bära.
  • Om du har en stor byst ska du välja en med bred resår som sitter åt under brösten och som inte glider upp när du rör sig. Den kan gärna ha rejäla axelband och dubbelt tyg.
  • Om du har en mindre byst kan du välja en mindre kraftig och enklare variant.

Så här testade vi

  • Sportbehåarna är testade av Textil- & Läderlaboratoriet i Stockholm AB.
  • Först mättes de plant före och efter tio tvättar.För att testa färghärdigheten mot svett klippte vi ut två provbitar som vättes. De lades i en sur och en alkalisk svettlösning tillsammans med var sin remsa av sex olika fiberslag och ställdes in i ett värmeskåp under fyra timmar, innan de granskades för att se om provet färgat av sig på fiberremsan.
  • Behåarna har testas praktiskt av två kvinnor med olika storlekar. De har joggat, samt gått på olika motionspass med behåarna under några veckor innan de lämnat sina kommentarer och omdömen.
  • Behåarna är inköpta i Stockholmsområdet i början av april.
    Priset är det vi betalade i butik.
  • Betygsskalan är 1 till 5, där 5 är bäst.

Viktigt att ha sportbehå när man tränar

Det har sagts förut, men jag säger det igen: Det är viktigt att ha en bra sportbehå när man tränar och springer. Den ska sitta som ett and­ra skinn, vara bekväm och hålla brösten ordentligt på plats så att de inte gungar med vid varje steg för att inte slita på ligamenten.
Vad som är en bra behå är högst individuellt. Det beror också på vad man tränar hur stadig och åtsittande den måste vara. En behå för yogaträning behöver inte vara lika tajt som den som du bär när du springer motionsslingan i skogen. Därför finns det också behåar för olika sportaktiviteter.
En sportbehå ska sitta perfekt från början. Den ska inte krympa eller förändras efter tvätt och naturligtvis ska den inte heller färga av sig på kläderna när man svettas.

Icakuriren har låtit Textil & Läderlaboratoriet i Stockholm testa tio sportbehåar

Icakuriren har låtit Textil & Läderlaboratoriet i Stockholm testa just dessa egenskaper hos tio sport­behåar under 500 kronor som alla ska klara av att hålla brösten på plats under joggingturen.

Mest krymper testets billigaste behå från H & M efter tvätt, en hel storlek! Nästan lika mycket krymper Röhnisch, men också Casall krymper efter tvätt så att man märker det. Röhnisch är också den som färgar av sig mest när man svettas. Även när den tvättats en gång! Det visade sig inte bara vid laboratorietestet utan det märkte vi också vid de praktiska provningarna ute i joggingspåret när den vita t-shirten fick stora rosa ringar fram och bak. Även Champion färgar av sig, liksom Stay in Place kan göra på vissa material innan första tvätten. En sportbehå måste kunna tvättas i 40 grader för att man ska få bort svetten. Nike och Adidas ska endast tvättas i 30 grader enligt märkningen och då blir de inte rena.

Laboratorietester är en sak, men hur är de att träna i?

Vi lät Anna och Hanna jogga, dansträna och gympa i sportbehåarna under några veckor

Vi ville veta hur de känns på, hur de är att använda och om de håller brösten på plats.

Tjejerna har sina egna favoriter, utifrån hur behåarna är utformade och om modellen passar deras byststorlek och kropp. De är ändå överens om att behåarna från H & M, Lindex, Swegmark, Röhnisch och Adidas inte passar dem och därför har de givit dem betygen 1 eller 2. Det beror främst på att de inte ger bysten tillräckligt med stöd, men också ofta på att resårkanten undertill vill glida upp över brösten och det finns risk för “bröstchock”. Flera av dem har också för långa axelband som inte går att reglera. Röhnischs låga betyg beror också på att den färgade av sig på kläderna.
Behåarna ska krängas över huvudet utom Swegmarks som har knäppning. Krångligast att få på sig är Champion, eftersom den först ska krängas på, sedan knäppas i ryggen när den kommit på plats.
– Det är nästan så att man behöver hjälp med att få på sig den, ansåg Anna.
Sedan sitter visserligen bysten fast som i cement, enligt tjejerna, ingen risk för gung alltså. Men testarna föredrar sportbehåar utan knäppning bak, då de menar att spännet trycker vid stretching på rygg och liknande aktiviteter.
Vilken är då bäst? Resultaten är inte lätt att tolka. Ingen får högs­ta betyg för allt. Men sitter inte behån skönt och ger bysten stöd, spelar det ingen roll att den håller formen och inte färgar av sig. Därför får Casall omdömet bäst, trots att den kryper något mer än den borde. Den är också Annas favorit! Hannas favorit är behån från Stay in Place. Omdömet sämst går till Röhnisch som både krympte och färgade av sig och fick låga betyg av testarna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top