Viktiga fakta inför bygget
Inget bygglov behövs – men tänk på detta:
- En friggebod ska vara ett komplement till en huvudbyggnad, inte ett ensamt bostadshus.
- Bygger du flera små hus på samma tomt får den sammanlagda ytan inte överstiga 15 kvm.
- En friggebod får inte vara högre än tre meter från mark till taknock.
- En friggebod får inte byggas ihop med en annan byggnad.
- Du får inte bygga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen utan medgivande från grannen (se till att du får det skriftligt).
- En friggebod större än 10 kvm placerad närmare huvudbyggnaden än fyra meter kräver åtgärder för att förhindra spridning av brand.
- Om du vill bygga närmare än 100 meter från en sjö, hav eller vattendrag, måste du begära strandskyddsdispens. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun om du är tveksam, det kan finnas lokala bestämmelser, och undantag, värda att känna till. Mer info om gällande regler hittar du på www.boverket.se.
Tänk stort!
- Bara för att man får bygga 15 kvadratmeter måste man förstås inte göra det, stugan ska ju passa in på tomten och inte kännas skrymmande. Men var inte dumsnål med utrymme, det är befriande med lite svängrum och förråd fylls fortare än man anar. Dessutom är byggytan alltid större än den faktiska boytan.
Bygga själv?
- Det finns ritningar att ladda ner gratis på nätet, men försäkra dig om att det är en kunnig och pålitlig källa. På www.svenskttra.se hittar du Skogsindustriernas populära byggbeskrivningar, finns även på större byggvaruhus för ett par tior.
Vill du även designa själv finns ritprogram att ladda ner gratis, till exempel Google Sketch up och MS Paint som ingår i alla versioner av MS Windows.

Musikern Louise Hoffsten myser i sin friggebod. I bildspelet ser du hur det ser ut.
En friggebod kan användas till mycket – övernattande gäster, förvaring, snickarbod med mycket mera.
Sedan några år tillbaka får du bygga 15 kvadrat utan bygglov, är du trångbodd är det en betydligt enklare och billigare lösning än en tillbyggnad.
I dag finns friggebodar som passar alla typer av hus och användningsområden, från enkla redskapsskjul till åretruntbostäder. Bäst för helhetsintrycket är oftast en modell som överensstämmer med stilen på boningshuset. Självklart gör man som man vill, men både grannar och kommunen kan ha synpunkter om exteriören skiljer sig mycket från övrig bebyggelse. Vill du sticka ut, men inte sticka av – satsa på en minikopia av huvudbyggnaden.
Utgå från friggebodens användningsområde
Det är lätt att börja med att titta på olika modeller, men den riktigt kloka börjar med att fundera över vad friggeboden verkligen ska användas till och utgår därifrån. Ska den bara fungera som redskapsskjul behövs till exempel enklare isolering och inredning än om tanken är ett extrarum året om. Antal och storlek på fönster och dörrar har också betydelse. Stora fönster är fint på gäststugan, bastun eller poolhuset, men behövs kanske inte på ved- och redskapsboden, där kan det i stället vara praktiskt med två dörrar.
Ska boden fungera som gäststuga eller permanent bostad tillkommer också eventuellt el och vatten, uppvärmning, toalett och kanske dusch? Elfrågan bör du överlåta åt en fackman, när det gäller toalett finns till exempel mulltoa du kan installera själv. Ska boden bara användas sommartid räcker det kanske med en utedusch, många tycker att det är härligt att duscha i det fria, bara man slipper insyn.
Placering på tomten
Nästa fråga är var och hur på tomten boden ska placeras. I en gäststuga är det trevlig med utsikt, men helst inte rätt in i huvudbyggnadens sovrumsfönster. För tonåringen lockar nog en placering långt bort från boningshuset, men du som förälder kanske ändå vill kunna ha uppsikt över dörren till stugan. I en målarateljé är förstås ljuset viktigt, fönster mot norr ska det vara, det ger överhuvudtaget ett behagligt ljus inomhus. Fundera också över om ni vill ha morgon- eller kvällssol på eventuell altan i anslutning. Ett bra tips är att ta ett snöre och några pinnar och markera ut på tomten hur du tänkt dig storlek och placering. Det är lättare att ändra sig på planeringsstadiet än när boden väl är på plats.
Också små hus måste ha en stadig grund att stå på. Det vanligaste är att man placerar boden på någon form av betongplintar eller murar upp en grund med lecablock. Det är mycket viktigt att grunden blir stadig och stabil, är du det minsta osäker, tala med leverantören till friggeboden eller byggfackhandeln.
Räkna med tidsåtgång
Även om en friggebod i byggsats är enklare att sätta upp än om du bygger i lösvirke är det ett ganska stort projekt, räkna med att det tar längre tid än vad tillverkaren lovar. Olika modeller kräver också varierande grad av arbetsinsats, det finns de som lyfts på plats helt färdiginredda, men då kostar det förstås en slant extra. Kontrollera också noga vad som ingår i priset vad gäller exempelvis målning (gör du oftast själv) dörrar, fönster, isolering, stuprör, inredning, belysning med mera och förstås – transport. Glöm heller inte att det kan vara lång leveranstid, planera ditt projekt noga, särskilt om du behöver hjälp av hantverkare.
Slutligen – dags att inreda!
Även en enkel redskapsbod förtjänar en fräsch insida. Vita väggar och innertak gör utrymmet ljusare om du inte har tänkt någon belysning och en tålig golvbeläggning skyddar golvet om tyngre maskiner ofta flyttas ut och in. Genomtänkta, rejäla förvaringssystem där var sak kan få sin plats, besparar dig irritation i framtiden. Passa på att göra allt klart innan boden börjar fyllas med prylar.
Är boden av bostadskaraktär finns massor av lösningar för “compact living”. Trinettkök, bäddsoffa och våningssäng är klassiker, har du plats, välj gärna en våningssäng med bredare undersäng som även kan fungera som dubbelsäng – i alla fall för nyförälskade.
Loftsäng är ytterligare en smart variant. Förankrade bokhyllor blir perfekta rumsavdelare, liksom draperier fästa i taket. Väggmonterade, fällbara bord samt hopfällbara stolar som kan hängas på väggen frigör golvyta. Långa hyllor högt upp längs väggen slukar massor och du kan ändå hänga upp tavlor och speglar. Pallar och bänkar med förvaringsmöjlighet samt rullbara möbler sparar också plats och gör inredningen flexibel. Satsa på bra belysning och håll färgskalan ljus. Det, liksom speglar, gör att utrymmet upplevs som större.
Av: Susann Gson Engqvist