Var femte ung svensk bor kvar hemma
- 1997 bodde 15 procent av Sveriges 20–27-åringar kvar i föräldrahemmet. 2011 hade andelen ökat till 22 procent. Den främsta orsaken anses vara bristen på små och billiga bostäder.
- Fler killar än tjejer bor hemma. 26 procent av de unga männen och 18 procent av kvinnorna bor hos mamma och/eller pappa.
- Mer än hälften bor gratis: 55 procent betalar inget för boendet – och bara 2 procent betalar mer än 4 000 kronor i månaden.
- Sju av tio “mambor” vill flytta hemifrån inom kort.
- Som förälder är du skyldig att försörja dina barn tills de fyller 18 år – eller tills de fyller 21 om de fortfarande går i gymnasiet. Därefter har du som förälder inte något formellt försörjningsansvar.
Budget
Utgift/Skäligt att betala hemma per månad enligt Konsumentverket, 2012
- Mat utom lunch, tjej 1340 kronor
- Mat utom lunch, kille 1730 kronor
- Telefon, tv, internet 480 kronor
- Förbrukningsvaror (personlig hygien, tvättmedel, hushållspapper med mera) 65 kronor
- Hemutrustning (möbler, inredning, textilier, elprylar med mera) 255 kronor
- Hemförsäkring 45 kronor
- Hyra och el – Här finns ingen standardmall, bestäm gemensamt vad ni tycker är rimligt utifrån hushållets boutgift och barnets inkomster.
Summa tjej 2185 + hyra
Summa kille 2575 + hyra

Vad ska ditt barn betala för att bo hemma? Foto: André de Loisted
Det kan vara laddat att ta betalt av sina barn.
– Samtidigt gör man barnen en stor tjänst när de får betala för sig hemma, säger familjeekonomen Bodil Hallin, Ikano Bank.
Det är inte pengarna eller matematiken som är svårast när du ska ta upp frågan om ditt barn ska börja betala “hyra” hemma. Det är känslorna, är Bodil Hallins erfarenhet.
– Det kan kännas konstigt och känslokallt att plötsligt ta betalt av sina barn. Det är lätt att känna sig som en dålig förälder. Särskilt om du blir tvungen att ställa saken på sin spets: Betala eller flytta. Då kan ungdomarna reagera kraftigt. Var medveten om att ni båda befinner er i en helt ny situation i helt nya roller. Det är en god början.
För 15 år sedan hade 62 procent av unga svenskar i åldern 20–27 år en egen bostad – det vill säga bostadsrätt, eget hus eller hyresrätt med förstahandskontrakt. I dag har siffran sjunkit till 52 procent.
Och allt fler 20-plussare bor kvar hos föräldrarna – drygt hälften utan att betala för sig, enligt en undersökning från Hyresgästföreningen.
Men man gör sina barn en björntjänst om man försörjer dem för länge efter det att de gått ut gymnasiet, anser Bodil Hallin.
– Genom att betala lär sig ungdomarna att ta ansvar för och planera sin ekonomi. De lär sig vad saker kostar och blir helt enkelt bättre rustade inför livet som vuxen.
Här följer några tips om hur man kan lägga upp en budget:
1. Förbered dig
Ladda hem Konsumentverkets broschyr “Koll på pengarna” – här finns siffror att utgå ifrån. Fråga andra föräldrar om råd. Prata dig samman med den andre föräldern så att ni är överens. Det är bra om du har koll på familjens utgifter. Sammanställ gärna månadens räkningar och försök uppskatta matkostnaderna. För kassabok någon månad om det behövs.
2. Tajma samtalet väl
Bestäm en tid och plats då ni kan sitta utan att bli störda.
3. Behandla ditt barn som vuxen
Min erfarenhet är att de bästa samtalen uppstår när föräldrarna utgår från att ungdomarna är vuxna, att de kan och ska försörja sig och därmed betala hemma. Tänk att ni är jämbördiga parter som ska komma fram till en vettig lösning.
4. Utgå från ett faktaunderlag
Diskussionen blir mindre laddad om du använder uppgifter från en tredje part – som att resonera utifrån Konsumentverkets beräkningar. Ett annat sätt är att utgå ifrån familjens faktiska hushållskostnader och bestämma hur stor andel var och en ska stå för. Ett tredje sätt är att väga samman Konsumentverkets underlag och familjens utgifter och därefter bestämma en summa.
5. Kom överens och stäm av efter ett par månader
Det finns inget rätt eller fel! Man får ta och ge. Det viktiga är att komma fram till någon sorts lösning. Bestäm också när ni ska utvärdera er “deal”.
Av Victoria Lagercrantz. Foto: André de Loisted