Så testade vi
Testet utfördes av Icakurirens matredaktion. Vi provade att skära danskt rågbröd och stort ljust surdegsbröd med hård skorpa, så kallat Grand blanc. Vi kände på greppvänlighet, tyngd och balans.
Priset är det vi betalade i butik i Stockholmsområdet i augusti månad. Betygsskalan är 1–5, där 5 är bäst.

Test av brödknvivar. Foto: P Johnson1/Istockphoto.com
Valet av kniv är individuellt. Den kniv du tycker ligger skönt i handen, och som du känner dig trygg med, passar kanske inte mig. Men det finns ändå några saker som är bra att tänka på före knivköpet. Är kniven skön att hålla i? Känns den för lätt – eller för tung? Är handtaget halkigt? Är kniven tillräckligt lång?
Längden på knivbladet kanske verkar ointressant om kniven bara används till att skiva formfranska, men ett brett surdegsbröd är näst intill omöjligt att skiva med en för kort kniv.
Skärpan och tandningen är också viktigt, här är det en säkerhetsrisk med en kniv som slinter på skorpan i stället för att skära mjukt igenom. Även tyngden på kniven spelar in, eftersom en tung kniv blir stabilare att skära med. Är den för tung kan den kännas otymplig i stället.
Vår favorit i testet är Ikea 365 + som mycket lätt tar sig igenom surdegsbrödets hårda skorpa och skär fina tunna skivor av rågbrödet. Den har dessutom halkfritt grepp, långt blad och skön tyngd. Jamie Olivers brödkniv är också en trevlig bekantskap, med bra skärpa och tyngd.
De knivar som fick sämst resultat, Sveico och Kökskungen, har kraftigt avsmalnade blad och känns därför veka. Knivbladen är dessutom så korta att det blir svårt att skära stora bröd. Sveicos kniv slinter på brödskorpan vilket gör att man riskerar skärskador. Kökskungen trasar sönder det danska rågbrödet och kräver onödig muskelkraft av användaren.