Rensa i teknikröran

Är hemmet översvämmat av teknikprylar? Lugn, det finns hjälp att få. Med en modern helhetslösning kan du använda de prylar du redan har på nya och smarta sätt.

Trådlös helhetslösning

  • Nätverkshårddisk för data-filer, ca 2 500 kr (t ex Verbatim Mediashare NAS, 2 TB).

  • Hemmabiosystem till befintlig spelkonsol/tv, ca 7 500 kr (t ex NAD).

  • Två trådlösa musikspelare, ca 3 000 kr/st (t ex Sonos Connect). (En till nya hemma-bion och en till den “gamla” stereoanläggningen).

  • Trådlös musikanläggning/högtalare till dator/telefon i tonårsrum eller sovrum, ca 3 500 kr (t ex Sonos Play 5).

  • Multifjärrkontroll, ca 300 kr. Totalt ca 20 000 kr.

3 tips för mindre trassel

  • Begränsa dig. Många apparater har flera användningsområden. Kolla så att du inte dubbelköper funktioner du redan har.

  • Välj samma typ av mobiltelefon i familjen så kan alla använda samma laddare och andra tillbehör. Ni kan lättare hjälpa varandra om det blir problem.

  • Be proffsen om hjälp, men definiera dina behov noga innan du besöker butiken, så att du inte förköper dig.

 

Glöm inte backupen!

Samla all familjens information, men se till att göra någon typ av backup. Kopiera värdefulla filer, i cyberspace eller på cd/dvd och lämna till någon pålitlig person, eller i ett bankfack. Att mejla till sig själv är en kostnadsfri lösning för texter och enstaka bilder.

Rensa i teknikröran

I Apples iCloud kan du säkerhetsspara bilder, musik, dokument, appar, kalendrar… 5 gigabyte får du gratis när du registrerar dig.

Teknik kan underlätta vardagen, men den kan också göra en vansinnig. När hårddisken kraschar är semesterbilderna försvunna för gott, eftersom man glömt att göra backup. Mobilen är urladdad när man behöver den som bäst, och med många i familjen är det svårt att hålla reda på alla sladdar och laddare.
– Men visst går det att rensa i teknikträsket, menar Gabriel Engelbertsen från Hi-Fi Klubben i Kungens kurva utanför Stockholm. Hit vänder sig både musikproffs och pensionärer, som vill få hjälp med att förstå den nya tekniken.
– Ofta blir de som inte är uppväxta med teknik i vardagen förvånade över hur enkelt det faktiskt kan vara, konstaterar Gabriel.
En helhetslösning är ofta en bra idé för att minska antalet prylar.
– Givetvis varierar behoven stort, också inom familjer. De lite äldre kanske mest lyssnar på radio och laddar ner film, surfar på nätet och hanterar foton. Ungdomarna sköter ofta det mesta via sina mobiltelefoner, men vill ändå ha riktigt bra ljud i stereon på rummet.

Satsa på en gemensam hårddisk

Till att börja med rekommenderar Gabriel att man skaffar någon typ av nätverkshårddisk. På denna enda hårddisk kan samtliga i familjen spara ner all sin musik, sina filmer, foton och dokument. Man väljer själv vad som ska vara tillgängligt för alla och vad som ska vara privat och skyddat med lösenord.
– Sparar man det mesta på en extern hårddisk behövs inga stationära datorer med stora lagringsutrymmen, det räcker med en smidig laptop som man dessutom enkelt kan ta med sig. Tycker man att det är besvärligt med den lilla skärmen på den bärbara datorn kan man koppla in den på en tv-skärm, om du har en nyare tv. Då får du en gigantisk skärm att arbeta mot och rationaliserar bort både stationär dator och datorskärm.

Spela musik via hemmabion

Musiktjänster som Spotify har skapat fantastiska möjligheter att ladda ner och lyssna på ny musik och ta nostalgitrippar bland gamla favoriter via dator eller telefon. Visst kan man använda sig av datorns inbyggda högtalare eller hörlurar och musikspelare som Ipod eller telefonen, men musikupplevelsen blir inte på långa vägar lika fullödig som från högtalare i rummet.
– Det behöver inte vara vare sig särskilt dyrt eller krångligt att skapa ett system där du kan lyssna på musik i alla rum, eller att ljudet följer dig efter hur du rör dig. Det finns relativt enkla hemmabiosystem som fungerar utmärkt till detta. Hemmabioförstärkare måste inte bara vara kopplade till tv:n, betonar Gabriel.

Barnens spelkonsol

Även nyare spelkonsoler som Xbox 360 eller PS3 är i dag riktiga allroundmaskiner med funktioner jämförbara med datorn om du kopplar upp dem mot internet. Via spelkonsolen kan du chatta med familj och vänner i både bild och videosamtal – betydligt billigare än telefon – ladda ner film och musik, surfa på nätet samt, vilket man ofta glömmer, spela vanliga cd- eller dvd-skivor med musik eller film. Har ungarna spelkonsol på rummet behöver de alltså inte dvd-spelaren längre.
– Överhuvudtaget blir hifi-produkterna allt mer multifunktionella, konstaterar Gabriel. I dag finns även tv-apparater med inbyggd WiFi, de går alltså att surfa på precis som en dator och du kan till exempel ladda ner film direkt till tv:n utan datorn som mellanstation.

Kombinera gammalt och nytt

Men, är det inte ett himla slöseri att förkasta fullt fungerande utrustning, som till exempel en cd-spelare, och i stället köpa en hårddisk för att ladda ner och spara filmer och musik i?
– Ofta går det att hitta bra lösningar där man kombinerar gammal och ny teknik, konstaterar Gabriel. Det beror helt och håller på vad man har för krav. Men bortsett från att både bild- och ljudkvaliteten oftast är bättre i nya produkter, strålar också till exempel nya skärmar betydligt mindre och är mer energisnåla än äldre modeller. Sparar man till exempel böcker, musik och film som digitala filer i stället för som fysiska produkter, slipper man ju också en massa prylar som både tar plats och kräver miljöpåverkande tillverkning och transport.

Smarta telefoner

En Iphone eller Androidtelefon är smarta alternativ om man vill slippa prylar. Den största begränsningen är egentligen storleken på skärmen och tangentbordet, men kopplar du telefonen till en större skärm och/eller ett tangentbord är det problemet löst. I dag finns dessutom över en halv miljon applikationsprogram, “appar” i folkmun, att ladda ner. Här hittar du till exempel program för att betala räkningar, hålla koll på väder och tv-tablå, göra egna träningsprogram eller spela spel. Många är dessutom gratis.

 


AvSusann Gson Engqvist, illustration: iStock photo

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top