
Kersti Byström
Det menar sockerexperten Göran Petersson, professor i kemisk miljövetenskap på Chalmers, som nyligen presenterade undersökningen “Sötningsmedel värre än socker”. Göran Petersson tassar inte på tårna utan dömer ut sötningsmedel rakt av.
Orsaken är att många sötningsmedel är 200–300 gånger sötare än vanligt socker. Därmed triggar de vårt sug efter sötma och socker. Resultatet blir att vi äter och dricker mer, både av godis och läsk med tomma kalorier, och riktig mat. Lita därför inte på reklambudskap som att “I Coca-Cola Zero är den ursprungliga Coca-Cola-smaken bevarad, men de eventuella konsekvenserna av sockret är borta” även om det är sant att drycken inte innehåller några kalorier då sockret ersatts av det syntetiska sötningsmedlet aspartam. Gå inte heller på matjätten Procordias marknadsföring av Fun Light Green. Saften innehåller sötningsmedlet stevia som enligt Procordia beskrivs som “Ett bra och helt naturligt alternativ till socker om man vill behålla vikten”.
Helt naturligt? Ja. Stevia är en naturprodukt som utvinns ur den sydamerikanska örten stevia. Men bra? Tveksamt. Det supersöta naturmedlet triggar vårt sötma- och sockersug liksom alla sötningsmedel. Om medlet då är syntetiskt, som aspartam, eller naturligt som stevia, spelar ingen roll, enligt Göran Petersson.
Att läsk- och safttillverkare vill att vi ska fortsätta dricka deras drycker är uppenbart. Ju mer vi dricker, desto sugnare blir vi på mer. Suget efter sötma är som en drog.