Apelsinjuice
Så görs apelsinjuice Citrusträd som apelsin har såväl blommor, kart som mogen frukt i sin krona samtidigt. Därför är det bäst att handplocka frukten. Mogna apelsiner tvättas och pressas utan att skalen har kontakt med fruktjuicen. Kärnorna silas bort.
Juicen kan nu pastöriseras, upphettas till minst 72 grader av hygienskäl. Den kan då kallas icke koncentrerad juice, färskpressad juice, direktpressad juice eller liknande. Ofta koncentreras sedan juicen genom upphettning utan syrekontakt, alltså i vakuum.
C-vitaminet C-vitamin tar skada av luftkontakt: Syret förstör vitaminet och fruktfärgen. Men juicekoncentrat förlorar inte i kvalitet på lång frysförvaring.
Koncentraten fraktas på fartyg till holländska och belgiska specialterminaler för juice, och skickas sedan vidare till destinationslandet för spädning till originalvattenhalten och paketering.

Smaktest av apelsinjuice. Foto: Erik Hedman
En enda apelsin om dagen ger det C-vitamin (askorbinsyra) vi behöver. 75 milligram, varken mer eller mindre – överskott kan inte lagras i kroppen. Frukostjuicen gör jobbet, ett stort glas räcker gott och väl. Det svåra är att välja juice som passar både tycke och kassa.
Bäst tyckte testpanelen om Tropicana, medan Fair Trade-märkta Aware tyvärr var ett bottennapp. Många av juicerna var medelbra; goda och oförargliga nog att passa hela familjen.
Får inte innehålla tillsatser
Smak av färskpressad apelsin med en balans av sött, syrligt och beskt, med eller utan fruktkött, är vad vi hoppas på av den köpta juicen. I många fall ska sorten falla hela familjen i smaken.
Produkter som heter juice får inte ha några tillsatser alls. Inte ens mjölksyrakultur eller vitaminer. I så fall får man kalla produkten något annat än juice.
Apelsinjuice är tropisk vara och förstås importerad hos oss. Antingen som fruktjuicekoncentrat eller som nypressad och då fraktad hela vägen till apelsinlösa Sverige utan miljösparande koncentrationsprocess. I USA, till exempel, skiljer man i lag och märkning mellan lågstatusjuice av koncentrat, och “äkta” juice som inte varit koncentrerad.
Men genom att reducera varje liter juice till 2 deciliter kan både fraktkostnader och koldioxidutsläpp sparas. Det är endast vatten som tas bort, för att tillsättas igen av importören på bestämmelseorten.
Fruktkött ger fibertillskott
Vissa av juicerna innehåller fruktkött, andra inte. Många barn föredrar homogen juice utan fruktkött, men köttigheten ger ett bra fibertillskott. Somliga juicer behöver inte förvaras i kyl förrän förpackningen öppnats.
Bakläxa till de producenter som inte anger uppgifter om C-vitaminhalt. Den är anledningen till att vi dricker frukostjuice.