Så testade vi
Fyra vana motionärer, två män och två kvinnor, har under en månad gått och sprungit olika distanser med produkterna. Därefter har de fyllt i protokoll och betygsatt produkterna. De har bedömt hanterbarhet, hur de är att installera, att använda, samt tillförlitlighet. Priset är det vi betalat. Betygsskalan är 1 till 5, där 5 är bäst.
Appar, pulsklocka och stegräknare. Det finns många sätt du kan mäta och dokumentera din joggingrunda med. Icakuriren har låtit fyra motionärer prova fem mätare. Priset för mätarna varierar från gratis till 2 800 kronor!
Enklast och billigast för den som har en smarttelefon är att ladda ner en app i mobilen. Apparna visar inte längden på löprundan exakt på metern, men är tillräckligt tillförlitliga för den vanliga motionären. Dessutom är de enkla att använda. Den som vill veta sin puls kan köpa till ett pulsband.
Tålamodskrävande
De andra tre mätarna ska startas och kalibreras i datorn. Det är omständligt och i vissa fall tålamodskrävande, åtminstone första gången. En pulsklocka passar den ambitiöse motionslöparen. Nackdelen med pulsklockan Polar, som har separat GPS och stegsensor, är att kontakten mellan enheterna inte alltid fungerade som önskat, fördelarna är noggrannhet, bekvämlighet och tillförlitlighet.
Visar kaloriförbrukning
Nike+ Fuelband är som en lyxig klocka med stegräknare, som visar kaloriförbrukning och något som kallas fuel. Det är enligt Nike ett mått på fysisk aktivitet, som bygger på användarens syreförbrukning.
Gemensamt för de fem mätarna är att de visar kaloriförbrukning. De visar dock inte samma antal förbrukade kalorier under en och samma joggingrunda. Det beror på att kaloriförbrukningen är en uppskattning. Förbrukningen skiljer sig från person till person, bland annat beroende på hur tränad man är.