Test av fleecetröjor

Låt dig inte luras av den sammetslena ytan när du köper ny fleecetröja. I Icakurirens test blev även den dyraste tröjan noppig och bollig. Läs hela testet av fleecetröjor här.

Fleece

Tröjorna från bland annat The North Face, Marmot och Haglöfs är av så kallad microfleece, ett material som ofta marknadsförs som varmare eller i alla fall minst lika varmt som vanlig fleece, som också består av 100 procent polyester.
– Microfleece är egentligen inget annat än vanlig fleece om än med något tunnare fibrer. Den är inte varmare, säger Gunilla Jönsson, chef för Textil- och Läderlaboratoriet.

Test av fleecetröjor
Provkroppar av fleecetröjorna i testmaskinen
Textilingenjör Sara Peterson monterar provkroppar av fleecetröjorna i testmaskinen, där fleece nöts mot nötningsull i 7000 cykler, enligt Martindalemetoden. Foto: Kersti Byström

På sjön, i trädgården, på landet. Under skaljackan när vårvindarna river eller som kofta kyliga sommarkvällar.
Fleecetröjan är mångas favorit året om, men pris och kvalitet varierar visar Icakurirens test.

Vi har testat den värmeisolerande förmågan och hur utseendet förändras efter att tröjorna tvättats och utsatts för nötning. Hur varm en fleecetröja bör vara är förstås en smaksak och beror på hur den ska användas.
Den tröja i testet som har bäst värmeisolerande förmåga är testets absolut dyraste, den av det svenska märket 8848.

Känslan som bortblåst
Hur varma tröjorna är mättes före tvätt vilket är den standardiserade metoden. Efter tvätt blev 8848, liksom de andra tröjorna, tunnare vilket gör att den tappar en del av sin värmeisolerande förmåga.
När 8848 hänger i affären är det lätt att lockas av dess sammetsliknande yta.
Men efter tre tvättar och provning med Martindalemetoden (se bild ovan) var sammetskänslan som bortblåst och i stället blev fleecen noppig, eller bollig som det också kan kallas. Tråkigt för en tröja som kostar en tusenlapp.

Tvätten medförde trots allt en fördel: 8848 blev mindre kompakt och stel och därmed skönare att bära.
Fem av de dyrare märkena: 8848, Haglöfs, Marmot, The North Face och Helly Hansen stoltserar med att fleecen är Polartec, vilket är ett inregistrerat varumärke.
Till de billigare hör XXL:s Stormberg som utses till “Bäst” och som har en antipillingbehandling på utsidan. Tröjans utsida blev mindre noppig än insidan som döljs av ett foder som ska vara vindtätt. Vi har inte testat vindtätheten, men ställer oss tveksamma om ett sådant tunt tyg kan hjälpa mot vindar.

Solkigt intryck
Till de billigare hör också Stadiums eget märke Everest och tröjan från Åhléns som båda hade låg värmeisoleringsförmåga. Båda är mycket tunna och något noppiga redan som nya. Efter testet gav den turkosa Everest ett solkigt och slitet intryck, vilket förstärktes av den ljusa kulören. Åhléns svarta fleecetröja blev så tunn att den till och med har kala fläckar.

Till de billigare hör även Intersports eget märke McKingley och Sportias North Bend som också var noppiga som nya och som blev än noppigare när testet var slutfört.
Att hävda att det är insidan som räknas hjälper tyvärr inte för fleecetröjor – såvida man inte gillar toviga insidor förstås.

I betygsättningen ingick även bedömning av hur välsydda fleecetröjorna är samt extra detaljer som till exempel tyg bakom blixtlås och halsskydd, den lilla “fickan”, som skyddar halsen mot blixtlåset upptill.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top