
Bilarna blir allt mer lika och design och utstrålning allt viktigare. Vi köper på känsla. Foto: Johnér
Tänk på det här
- Hur ska du använda bilen? Precisera dina behov, fråga experter och prova flera bilar.
- Vad kostar bilen varje månad? När du hittar en intressant bil – räkna ut vad den kommer att kosta per år, månad, mil. Du kan till exempel använda bilkostnadskalkylen på Motormännens webbplats.
Exempel: En Volvo V70 (Flexifuel 2,0 årsmodell 2009) kostar cirka 5 400 kronor i månaden om man kör 1 500 mil per år, enligt Konsumentverkets beräkning. - Hur säker är bilen? Gå in på EuroNCAP:s (som krocktestar bilar) webbplats. En säker bil bör ha minst fyra och helst fem stjärnor i deras tester. Fråga också efter att bilen har whiplashskydd och anti-sladdsystem.
- Hur miljövänlig är bilen? På
www.miljofordon.se/miljo kan du kolla hur personbilar som säljs i Sverige påverkar miljön. - Provkör alltid bilen och undersök alla viktiga funktioner. Känner du dig osäker – ta med en person som är duktig på bilar.
- Skriv alltid ett köpekontrakt. Mallar finns på Konsumentverkets/Motormännens Riksförbunds/ Motorbranschens Riksförbunds webbplatser. Läs igenom kontraktet i lugn och ro innan du skriver på.
Köpa av bilhandlare
- Konsumentköplagen gäller. Du har till exempel rätt att kräva en kostnadsfri reparation av bilen om det är fel på den – fel som du inte blivit upplyst om.
- Fråga vilka garantier som finns och hur länge de gäller.
- Är bilen begagnad? Bilhandlaren ska visa dig en varudeklaration; gå igenom den (plus andra dokument, som serviceboken) i detalj. Kommer ni överens om att ett fel ska åtgärdas innan du får bilen ska detta skrivas i köpekontraktet.
- Gör en leveranskontroll när du hämtar din bil – även om den är ny: Kolla bromsar, styrning, lampor, lack och så vidare. Du kan ladda ner en checklista från Konsumentverkets hemsida.
- Tvist mellan dig och säljaren? Framför klagomålen skriftligt (reklamera) till företaget. Du kan också vända dig till Allmänna reklamationsnämnden.
Köpa privat
- Att köpa privat är oftast billigare. Nackdelen är att konsumentköplagen inte gäller, och du har ett sämre skydd. I stället gäller köplagen.
- Det är väldigt viktigt att du och säljaren är överens om alla detaljer – skriv ett så utförligt köpekontrakt som möjligt.
- Du har en omfattande undersökningsplikt. Testa alltid bilen – anlita gärna en auktoriserad biltestare. Det finns inget krav på att bilen ska varudeklareras när den säljs privat. Garantier lämnas i regel inte.
- Kontrollera att säljaren äger bilen, och att den är fullt betald. Annars kan du tvingas lämna den till rättmätig ägare. Ring Transportstyrelsens talsvarstjänst (0771-14 15 16) där du får besked om nuvarande och tidigare ägare. Begär att få se kvitto på att bilen är betald.
- Tvist mellan dig och säljaren? Allmänna reklamationsnämnden prövar inte tvister mellan privatpersoner. Däremot kan kommunens konsumentvägledning hjälpa till. Sista utvägen är att stämma säljaren i tingsrätten.
Av Victoria Lagercrantz