Så testade vi
Löparskotestet är gjort av Runner´s World Shoe Lab i Portland, Oregon, USA.
Skornas stötdämpande förmåga och flexibilitet har testats genom att de böjts och belastats mekaniskt. För att bedöma passformen skannades passformen också på utvalda modeller. Dessutom har omdömen från 300 test-löpare samlats in.
Testet är gjort under vintern 2012/13.
Priserna är från de svenska leverantörerna.
Normalt delar Icakuriren ut hjärtan i betyg när vi testar, men då valet av skor är så individuellt finns inga betyg med denna gång.


Det här testet har ingen vinnare. Ingen förlorare heller. Vilken sko som är bäst för dig, bedömer i stället dina fötter. Det beror också på din kropp och hur van du är att springa. Testet som gjorts av Runner´s World visar i stället egenskaperna hos tio par skor och vilka löpare de passar för.
Vissa skor passar för flera typer av fötter, som New Balance 890 v3, Mizuno Wave Inspire 9 och Asics GT-2000. Samtliga skor finns i både dam och herrstorlekar.
Lönar sig i längden
Två av skorna, Brooks Ravenna 4 och Nike Flynit Lunar har också fått omdömena Bra köp! respektive Bra! av testlöparna.
Skor som passar dig är den viktigaste utrustningen när du ska ut och springa. Där ska du inte snåla, även om de kan tyckas dyra. Bra skor lönar sig i längden och minskar risken för att du ska få skador av olika slag.
Löparskor slits inte bara av flitig användning, utan materialet åldras med tiden och sulan förlorar sin flexibilitet och stötdämpande förmåga. Räkna därför med att skorna behöver bytas ut efter ett par år. Träningsskor är en färskvara och de flesta skor är datummärkta. Kolla på baksidan av plösen, där ska det stå vilken månad och år skon är tillverkad. Räkna med att skon är tre till sex månader “gammal” när den når butiken. Köp inte skor som är flera år gamla.
Minimalistiska skor
Kallas den typ av skor som ibland också benämns “barfotaskor”. De har mindre, eller ingen, dämpning och är mer flexibla för att foten ska tillåtas att röra sig mer naturligt. Skorna har en tunnare mellansula och en lägre skillnad i höjd mellan häl och tå, som främjar en löpteknik, där främre delen av foten sätts i först, istället för hälen. Tanken är att det också ska ge färre belastningsskador, men minimalistiska skor kräver också en annan löpteknik och träning.
Är du en oerfaren löpare, överviktig eller om du överpronerar ska du inte välja den här typen av skor. Inte heller om du tror att du kommer att springa mest på asfalt.