Så testade vi
En panel med fyra kvinnor har under en månad rakat ben, armhålor och bikinilinje. De har bland annat bedömt hyvelns utformning och grepp, huvudets storlek, följsamheten, hur bra den tar bort hår och känslan vid rakningen.
Rakhyvlarna är inköpta i Stockholmsområdet i slutet av februari. Priset är det vi betalade i butik.
Betygsskalan är 1 till 5, där 5 är bäst.

Test av damrakhyvlar. Foto: Erik Hedman
Det finns speciella damrakhyvlar som är tänkta att användas under armarna och på benen för att få bort hårväxt, generande eller inte. En bra rakhyvel ska vara enkel och effektiv att använda och inte göra en illa vid rakningen. Icakuriren har testat tre engångshyvlar, som trots namnet oftast kan användas fler än en gång, och tre hyvlar med huvuden som kan bytas ut vid behov.
Huvudena har mellan två och fyra blad. Fler blad behöver inte innebära att den rakar bättre. I stället finns det fler blad för håren att fastna mellan.
Sämst är den billigaste engångshyveln Coops Woman. Det är en engångshyvel även i den bemärkelsen att man bara köper den en gång. Den är liten och stum att raka sig med och rakar ojämnt.
Håren fastnar mellan bladen, trots att de bara är två och det gör att det blir än svårare att raka sig med den. Men främst är den riskabel att använda; tre av paneldeltagarna skar sig så att de fick små sår. De två andra engångshyvlarna Gillettes Simple Venus 3 plus och Bics Soleil Bella är betydligt bättre, men också betydligt dyrare.
Bäst av alla tyckte panelen om den dyraste med utbytbart huvud, Gillettes Venus Divine. Den har ett bra grepp och en bra storlek. Hyveln glider följsamt, vilket bland annat beror på att den har ett rörligt huvud, och inte minst för att den rakar rent.