Ord i tabellen
Ah, Amperetimme, har betydelse för hur länge maskinen kan arbeta på en laddning. Ju högre Ah, desto längre tid orkar den.
Chuck kallas den främre delen på skruvdragaren, där man sätter in verktygen, bits eller borr. Det vanligaste är en chuckvidd på 10 mm.
Li-lon, Litiumjonbatteri, har samtliga av skruvdragarna. Fördelen är att de inte laddar ur sig själva och är lättare än de äldre, numera förbjudna, NiCd-batterierna.
Styrka kallar vi det som vanligtvis benämns vridmoment och räknas i Newtonmeter, Nm, och är ett mått på vridkraft.
Så testade vi
Brukartestet och granskningen är gjort av testföretaget Wiseguide i samarbete med Krister Holmquist.
I den praktiska granskningen har design, kvalitet, kapacitet, funktioner och prisvärde bedömts.
Maskinernas skruv-förmåga, antal trallskruv per laddning, har testats genom att dra trallskruv 4,2 x 55 mm med ett bits och fulladdat batteri i 28 mm trallvirke.
För att få fram ytan som maskinen klarar av att lägga per laddning räknar vi med ett avstånd på 60 cm mellan reglarna, vilket gör att det krävs 32 trallskruvar för att täcka en kvadratmeter om man sätter två skruvar vid varje fästpunkt. Virket har måtten 28 x 120 mm. Maskinernas borrkapacitet testades i både trä och stålplåt.
Priset är det som tillverkarna angivit.
Betygsskalan är 1 till 5, där 5 är bäst.

Test av skruvdragare. Foto: Krister Holmquist
Det är de små detaljerna som skiljer en bra skruvdragare från en bedrövlig. Avgörande för hur bra och snabbt maskinen klarar av sitt jobb att dra i skruv i semesterns byggprojekt är inte priset eller märket. I stället är det styrkan, volt- och ampere-talet som har betydelse.
Icakuriren har testat tio skruvdragare från 600 till 2 600 kronor. De gör alla sitt jobb, mer eller mindre bra. Vissa tar dock tid på sig att skruva i trallskruven. Andra gör det effektivt, snabbt och enkelt utan krångel eller tvekan. Maskinerna ser mycket lika ut: de har strömbrytare och reglage för att skruva i eller ur och hög och låg växel på samma ställen. De har också ett stort antal momentinställningar, belysning och nästan alla har batteriindikator även om de är placerade lite olika. Samtliga fungerar även som borrmaskiner, Biltemas även som slagborr.
Ligger bra i handen
Bäst är Skil. Den är snabb, lätt och ligger bra i handen. Dessutom laddar man den med batteriet kvar i maskinen, vilket är en stor fördel. Ett plus är också att det följer med ett extra batteri. Däremot tar det ett tag att hitta rätt momentläge för att skruva ända ned i virket, men när det är gjort går jobbet galant.
Stämpeln sämst går till Black & Decker. Den har visserligen ett bra grepp och är den lättaste av maskinerna, väger endast 1,2 kilo. Men sedan är det stopp med positiva omdömen. Det mest anmärkningsvärda är att den behöver mellan fem och sju timmar på sig att ladda batteriet, mot de övriga som normalt fixar det på en timme eller under. Därtill följer det bara med ett batteri, maskinen har ingen batteriindikator och bara en växel.
Bra med extra batteri
Ett extra batteri är nödvändigt för att det inte ska bli långa och ofrivilliga pauser i arbetet med trädäcket. Det går att köpa till extra batteri till flertalet av skruvdragarna. Extrabatterier kostar från 200 kronor, som till Rustas Bruksbo och upp till 680 kronor för ett till Biltemas maskin.
Samtliga skruvdragare har belysning. Till vilken nytta kan man undra? De är placerade på lite olika ställen på maskinerna. Tanken är att lamporna ska vara till hjälp att lysa upp skruven som ska på plats. Det gör de sällan. I stället är de placerade så att handen skymmer ljuset eller så är hjälpljuset felriktat.
Även vikten varierar, från 1,2 till 2 kilo. Men den uppmätta vikten säger inte allt om hur tung en skruvdragare känns i handen. Det som har betydelse för greppet och balansen är även konstruktionen och designen