
Exempel på vispgrädde med tillsatsen E 407 Karragenan.
E 407 eller Karragenan heter den tillsats som allt fler gräddsorter innehåller. Orsaken är, enligt mejerierna, att konsumenterna efterfrågar grädde med lägre fetthalt och längre hållbarhet.
Frågan är om konsumenterna känner till att de får en tillsats på köpet?
För att få fram grädde med en månads hållbarhet värmebehandlas grädden vid en högre temperatur än vanlig, färsk grädde. Sedan tillsätts stabiliseringsämnet E 407 Karragenan för att fettet i grädden ska fördelas jämnt och inte flyta upp till ytan och bilda en fettpropp som gör det svårt att få ut grädden ur förpackningen.
Karragenan framställs ur en röd alg, är tillåtet i Sverige och andra EU-länder och har använts i livsmedel under många år.
Men vill vi ha grädde med industriprocessade alger? Och behöver vi verkligen ha grädde med fyra veckors hållbarhet?
Valet är naturligtvis fritt. Om vi känner till tillsatsen vill säga.
Stabiliseringsämnet Karragenan E 407 måste i och för sig vara angivet på förpackningen men när vi ställde frågan “Vet du att vispgrädde innehåller tillsatser?” på icakuriren.se svarade 70 procent av besökarna nej.
För den som vill undvika tillsatser är rådet enkelt: köp ren 40-procentig vispgrädde. Och kom ihåg att även om den rena grädden har kortare hållbarhet är den fullt ätbar flera dagar efter bäst-föredatum. Det är bara att testa genom att lukta och smaka.
“Men jag får alltid en skvätt över som riskerar bli gammal”, säger du kanske. Enkelt, ställ in hela förpackningen hopklämd med en klädnypa i frysen. Grädden blir inte vispbar efter frysning men fungerar utmärkt i matlagning.
“Men jag vill spara på kalorierna och ha en magrare grädde när jag lagar mat”, säger någon annan. Inga problem, späd den rena vispgrädden med lite mjölk eller vatten