
En kopp te är inte längre enbart en kopp te. Foto: tanawatpontchour/istockphoto.com
Nu ska maten du köper vara som ett multiverktyg. Det spelar ingen roll vad det är, allt ska optimeras och ha en extra funktion.
Tänk en sådan enkel sak som en kopp hett te, det finns knappt längre. Nej, nu måste teet ha en funktion och heta något extraordinärt som “Energi” eller “Immun” och utlova något som “ökad vakenhet och skärpa” eller att det bidrar till “immunsystemets normala funktion”. Att bara bidra till en stunds stilla avkoppling duger inte.
Samma med mjölken
Samma sak med mjölken du dricker, den ska helst innehålla något mer, som 50 procent extra protein som gör att kroppen orkar bygga upp muskler och bli ännu uthålligare. Eller så kan du välja Female mjölk, dryck särskilt anpassad för kvinnor, med extra folsyra, kalcium och vitamin D. Eller den färdigblandade chokladmjölken som lovar “Naturlig energi till mer”. Till vad kan man fundera på, men förklaringen varifrån energin kommer förklaras i alla fall på förpackningens baksida: “5 procent tillsatt socker ger naturlig energi”…
Och juicen, det var länge sedan den bara innehöll vitaminer och smakade gott. Nej, nu ska fruktdrycker innehålla miljoner av vänliga bifido och andra bakteriepolare.
– Det handlar om att tillverkarna måste hitta nya vägar för att särskilja sig. Att bara säga att något är bättre, håller bättre eller är godare, räcker inte längre, säger varumärkesanalytikern Carin Fredlund.
Egna-märkes-varor orsak
En annan orsak till explosionen av varor-med-extra-allt är att kedjorna numera satsar hårt på egna-märkes-varor, kallat EMV.
– Leverantörerna känner pressen på sig att presentera nyheter för att motivera sin plats i hylla. Då är det svårt att komma till affärerna och säga att vi kör på som vanligt. Risken finns då att affären ersätter produkten med sina egna märken.
Som konsument kan man fundera på om produktutveckling verkligen är till för kunderna eller är det främst för produkternas överlevnad?