E-nummer
E150d sockerkulör (färgämne)
E202 kaliumsorbat (konserveringsmedel)
E211 natriumbensoat (konserveringsmedel)
E224 kaliumpyrosulfit (konserveringsmedel)
E330 citronsyra (antioxidationsmedel)
Glöggfakta
- Glöggkryddor användes förr för att såväl konservera som smaksätta importvin som annars riskerade tråkig, avdankad smak. Kryddorna förväntas vara desamma som i pepparkakor: kanel, ingefära och kryddnejlika.
- Socker eller honung mildrar den syrliga vinsmaken. Vaniljstång, pomerans- eller apelsinskal och stjärnanis kan också tänkas.
- Lagring på ekfat som tidigare brukats för rom, portvin, konjak och whisky kan ge viss smak.
Kryddor och socker i glögg gör att det håller sig från år till år utan att bli dåligt.

Smaktest av alkoholfri glögg. Foto: Ulf Svensson
Inför jul är doften av glöggkryddor i farstun ett gästvänligt välkomnande för stora och små besökare. Men de alkoholfria färdigköpta glöggsorterna är ingen vuxen upplevelse.
I fjol fanns några trevligt syrliga, vita äppelglöggsorter utan alkohol på bolaget. I år är även den mest angenäma, ekologiska Dufvenkrooks, enbart ett restlager från förra årets sortiment.
Godisglögg
Förutom generellt smaksvaga, traditionella, pepparkakskryddade sorter finns även några mera fantasifulla än välsmakande alkoholfria godisglögg-sorter.
För tonåringar och barn
De flesta tycks passa (förlåt, ungdomar!) mera på tonårsparty eller barnkalas än för vuxna som inte vill få i sig alkohol. Detta trots att få sorters glögg är slisksöt i dag. Det är mera en frånvaro av balanserande syra som är felet.
Så här testade vi:
Vana provsmakare från Icakurirens redaktion blindprovade sju sorters alkoholfri glögg.
- Sorterna provades rykande varma, men inte kokta.
- Arom (doft och smak), utseende och munkänsla diskuterades.
- Varje glögg är betygsatt med en siffra mellan 1 och 5, där 5 är bäst.