Smaktest av champagne

Icakuriren har provat tio äkta, torra champagner för under 400 kronor. Priset är inte alltid avgörande för smaken och sämst var den ekologiska. Läs hela smaktestet av champagne här.

Smaktest av champagne
Champagnetest
Icakuriren har testat tio champagner under 400 kronor. Foto: Björn Tesch

Äkta champagne görs enbart i frans­ka distriktet Champagne, och av stilla viner, vart och ett jäst på en av tre tillåtna druvsorter. Två av sorterna, pinot noir och pinot meunier, är röda. Man undviker färg i vinet genom att avskilja skalen bums när druvorna pressats. För precis som hos människan sitter färgen enbart i skinnet. Bara den tredje druvsorten, chardonnay, är vit. Det är tillåtet att göra champagne på en, två eller tre av druvsorterna.
Görs skumpan på enbart chardonnaydruvor kan den kallas Blanc de Blanc.

Svalt klimat ger skarp syra

Pinot noir ger den färdiga produkten röda bäraromer och eleganta nyanser, pinor meunier bidrar med stadig struktur och chardonnay ger ljusa frukttoner och smörig kolasmak. Dofter som toast, rostade nötter och vältuggad blyerts kommer från ekfatslagringen, brödiga jästdofter från jäsningen, såklart. Mineraldoft som krita härleds till jorden.
Den ibland skarpa syran orsakas av svalt klimat: Champagne är Frankrikes nordligaste vindistrikt.
De stilla vinerna blandas till önskad smak, tappas på buteljer och tillsätts en dos jäst-sockerlösning före provisorisk förslutning. Vinet jäser i flaskan, kolsyra bildas. Med en fiffig frysteknik avlägsnas jästfällningen och varje flaska får sin kork och grimma, redo för lagring och försäljning.
Champagner kostar olika. Generellt kan sorter av länge lagrat vin och från de mest idealiska växtplatserna vara mera kostbart. Kända champagnehus kan också ta mera betalt.

Kan ha olika stilar

Även riktigt torr skumpa, så kallad brut, kan ha olika stilar. Somliga är skarpt syrliga, and­ra avrundat fruktsöta.
Vissa är citrusdoftande, andra mera äppelaromatiska och somliga ger smörkolaassociationer. Några kan påminna om toast, vaniljkex, torkad frukt eller nötter.

Ingen årgångsbeteckning

Champagnehusen strävar efter att återskapa sin typiska stil år efter år. Man kan exempelvis spara vissa fat att blanda med nästa årgång. 
De flesta champagner har ingen årgångsbeteckning. Står år­gången på flaskan måste allt vinet i den ha skördats det året.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top