Så testade vi
- Testet är gjort av fem medarbetare från Icakurirens mat- och konsumentredaktioner.
- Vi har pressat vitlök och ingefära och bedömt resultatet och spillet. Samtidigt har vi granskat hanterbarheten genom att värdera hur vitlökspressarna ligger i handen, kraften som behövs och hur de är att rengöra.
- Pressarna är inköpta i Stockholmsområdet under november 2013. Priset är det vi betalade
i butik. - Betygsskalan är 1 till 5, där 5 är bäst.
Den ena vitlökspressen är inte den andra lik, visar Icakurirens test av vitlökspressar.
Visst finns fortfarande klassiska vitlökspressar som är svåra att rengöra och som man behöver peta och skrapa med något redskap för att få bort skal och rester. Men nu finns det vitlökspressar med mer eller mindre smarta lösningar som förenklar rengöringen och minimerar petandet.
Samtliga sex vitlökspressar klarar dock bra av det de ska: att pressa vitlök.
Lyxpressen är bäst
Vitlökspressarna kostar från 40 upp till 540 kronor, som för lyxpressen från Rösle. Den får också omdömet bäst, trots skyhögt pris. Pressen i tyskt stål är effektiv och lämnar bara skalet kvar i korgen. De raka handtagen är oväntat bekväma och ger ett bra grepp. Den är dessutom lätt att rengöra. Det är bara att öppna den rörliga presskorgen och lyfta bort skalet. Den har också finesser, som öglan på handtaget för upphängning och att handtaget går att låsa i stängt läge.
Genial press
Bra och betydligt billigare, 69 kronor, är Jonas of Sweden i plast. Den rensar nästan sig själv. Man öppnar upp pressen och viker över rensningspiggarna på baksidan så lossnar alla skalrester. Det funkar utmärkt! Genialt! Den pressar också ut allt ur vitlöken, bara skalet blir kvar. Däremot blir bitarna i moset stora, eftersom hålen är det. En smaksak kan tyckas, men som panelen hade helt olika åsikter om. Vissa i panelen anser bestämt att vitlöken ska pressas till fint mos, andra att moset får bestå av större bitar.
Sämst är Sveico som också är billigast. Även den i plast och med rensningspiggar på baksidan som man viker över. Det fungerar bra. Nackdelarna är att den är trögpressad och lämnar kvar en rejäl skalk. Men det som främst drar ner betyget är att man kan klämma fingrarna om man inte ser upp.
Måste ligga bra i handen
Svårast att rengöra är Icas lilla och traditionella vitlökspress. Det följer visserligen med en lös rensare som ska passas in i hålen. Det fungerar inte, utan man måste ändå pilla ur resterna. Där har det inte skett någon produktutveckling.
Viktigt för en bra vitlökspress är också att den ligger bra i handen så den ger ett bra grepp för att inte vara trögpressad. Gummerade handtag underlättar, men är inte allt. Vad som ger ett bra grepp varierar inte bara mellan vitlökspressarna utan också mellan olika händer