E-nummer
Konserveringmedel
E202 kaliumsorbat
E211 natriumbensoat
Antioxidationsmedel
E300 askorbinsyra (vitamin C)
E330 citronsyra
E331 natriumcitrater
Förtjockningsmedel
E401 natriumalginat
E410 fruktkärnmjöl
E415 xantangummi
E440 pektin
Alla E-nummer är godkända för bruk inom EU. Konserveringsmedel hämmar bland annat farlig mögelutveckling. Antioxidanter hindrar mörkfärgning och ger syrligare smak. Förtjockningsmedel bidrar till geléig konsistens.
Högt pris är ingen smakgaranti för apelsinmarmelad. I vårt test har de godaste märkena lågt eller medelpris. Men sorter med lågt pris är inte generellt smakvinnare heller. Färgen är en bättre indikator: Gråaktig marmelad smakar gärna lite avdankad. Vissa sorter har synligt mycket av den tjocka vita skalhinnan kvar på skalstrimlorna: De får lätt en lite svampig tuggkänsla.
Sötma, syra eller beska balanseras på olika sätt i de skilda marmeladmärkena. Sötman kom-
mer från konsistensgivaren och smakämnet socker (sackaros) och ibland från glukos. Ingen av de testade marmeladerna var sliskigt söt. Sockret balanserar också syran. Den varierar med apelsinsort, men kan också förstärkas med exempelvis citronsyra. Beskan är fruktskalets bidrag, och apelsinmarmeladens signum. Tunnskuret orange ytterskal ger fin beska och tugg, tjockt skal med vit hinna kvar ger tråkig konsistens och bitterhet. Stor fruktmängd är alltså inget säkert plus utan skaltjockleken är smakavgörande.
Huvudingredienser i alla marmelader är juice och skal av (citrus)frukter, socker och vatten. Industriellt tilläggs konsistensgivare, antioxidanter och konserveringsmedel. Inga stora mängder geleringsämne finns naturligt i frukten, men antioxi-danten C-vitamin är det gott om.
Marmelader är helkonserver som kan förvaras i rumsvärme tills burken öppnats. Sen är kylskåpet bästa platsen.