Så testade vi
Testet är gjort av Birgitta Rasmusson, tidigare chef på Ica Provkök.
- Stavmixrarna har testats genom en serie försök. Varje försök har gjort två gånger.
- Vi har mixat smoothies av frysta jordgubbar, apelsin i bitar och yoghurt, ärtpuré av gröna ärter och kokt lök i bitar. Morotspuré av 100 gram och 200 gram kokta morötter, samt pesto.
- Under provningen har vi bedömt hur stavmixrarna är att hantera.
- Mixerstavarna är inköpta i Stockholmsområdet under december 2013.
- Priset är det vi betalade i butik.
- Betygsskalan är 1–5, där 5 är bäst.

Ett bra grepp är viktigt. Staven ska vara utformad så att den passar de flesta händer. Foto: Ann Jonasson
Det kallas både för stavmixer och mixerstav, redskapet som snabbt finfördelar och mixar ihop såväl soppor, såser och smoothies, som puréer, majonnäs och pesto till pastan. I Svenska Akademiens ordlista finns endast stavmixer, så då säger vi väl det.
Icakuriren har testat tio stavmixrar i olika prisklasser från 129 till 1 749 kronor.
Stämpeln bäst går till Philips. Den mixar allt jämnt, väl och snabbt. Staven är lätt att styra och arbeta med och ger ett bra grepp. Mycket bra är även Bosch, som också finfördelar jämnt, är lätt att arbeta med och montera, men inte är riktigt lika snabb.
Sämst är usla Waver. Den klarar inget av mixerproven, utan lämnar många hela bär och bitar i samtliga blandningar. Stavmixern har också ett vasst och obekvämt startreglage. Som om det inte var nog arbetar den med ett högt skrikigt och irriterande ljud.
Greppet är viktigt
En bra mixerstav har ett bekvämt grepp så att den ligger naturligt i handen.
Det kan visserligen bero på handens storlek, men är staven utformad rätt passar den de flesta händer.
Vikten har liten betydelse för om den är tung att arbeta med, i stället är det placeringen och designen av knappar och reglage som är avgörande.
Vissa har hårda, tröga reglage, som Menuett, Coline och Dualit, vilket ger ett krampaktigt grepp även för en stark hand. Andra, som till exempel OBH Nordica, har fått sina reglage felplacerade, det gör det svårt för handen att hitta det rätta greppet.
De flesta stavmixrarna har två knivar, men Kenwood har tre. Den gör inte ett bättre jobb för det.
Hur bra och jämnt en stavmixer finfördelar beror i stället på placeringen och utseendet hos knivarna och designen av knivhuset. Ett tydligt exempel på det är testets sämsta stavmixer Waver, som både har små knivar och en design på knivhuset som gör att råvarorna aldrig fångas upp.
Även om man bara använder en stavmixer högst en minut åt gången, ska den inte vara högljudd. Vi har inte mätt ljudet, men kan konstatera att det är skillnad på ljudstyrkan mellan apparaterna. Ingen av dem arbetar tyst, men flera är rejält skrikiga. Värst låter Colin och Waver som också har ett bjärt ljud.
Tillbehören blir hyllvärmare
Stavmixrarna har upp till 13 lägen, vissa är steglösa. Vi märker liten skillnad mellan lägena. Tillverkarna ger också mycket få tips om hur och när de ska användas. Därför rekommenderar Icakuriren att man alltid mixar på det högsta läget. En stavmixer går att använda i olika bunkar och kärl, men till flera följer det med bägare, men också tillbehör som hack och ballongvispar. Många tillbehör blir säkert liggande som hyllvärmare, då ingen av dem fungerar särskilt bra.
Ballongvisparna ger inte äggvitan någon volym, utan den blir platt.
Hacktillsatserna å andra sidan både hackar och mal. De flesta hackar mandeln ojämnt; det blir både grova stora bitar och mjöl i botten, medan Philips stora hack mer mal än hackar den.