Smaktest av kaviar

Tio sorters kaviar på tub har blindtestats av Icakurirens smakpanel. Godast var Änglamarks produkt, sämst smakade I love eco från Ica. Klicka på bilden här nere för att se hela testet. Testet är från 2014.

Smaktest av kaviar

001

Original 1500×609 – öppna i nytt fönster
Direktlänk /bilder/imagecreate.php?id=1265290&w=1500&h=609&c=YTowOnt9&s=0&k=a6d598f99991cd3bd50d9501356fcb676ebaa005

Visa mer info

Kaviar är en väldigt svensk vara, högt älskad av många, medan andra rynkar på näsan.
På 1950-talet köpte Abba ett gammalt recept som tog vara på torskens rom. Det blev Kalles –  den första kommersiella kaviaren på tub, och vd:ns son stod modell för den ikoniska loggan. Sedan Ikea började sälja kaviar bland typiska svenska matvaror exporteras pålägget nu över stora delar av världen.
Kaviar görs av rom från torskfiskar, som sockersaltas (som gravning) och ofta också röks. Potatisflingor ger konsistens och fibrer, tomatpuré ger smak och färg. Rapsolja håller ihop det hela till klämbar konsistens.
Vi använder kaviaren exempelvis som smörgåspålägg, på kokta ägg till frukost och tapas, samt i fisksås. Fetthalten är ofta väl över den för fet ost, mer än 30 procent. Men fettet är mest nyttigt, enkel- eller fleromättat. Eftersom kaviar görs av fiskrom kommer omega-3-syror med på köpet.

Se upp med saltet
Sockerhalten i kaviar är runt en femtedel av mängden. Socker ger smak, konsistens och konserverar.
Se dock upp med saltmängden!
Tre kaviarmackor ger ungefär halva det rekommenderade saltintaget per dag.
Kaviar är en kylkonserv och bör förvaras i högst åtta plusgrader även före öppnandet. Det är viktigt för både hållbarhet och smak. I kyl håller en oöppnad produkt ett år efter packdatum, öppnad tub så länge innehållet luktar och smakar fräscht. Håller kylen fyra grader i stället för åtta påverkar det hållbarheten positivt.
Fyra av tabellens tio kaviarsorter är MSC- och/eller Kravcertifierade. Alla sorter redovisar sina fångstområden mer eller mindre exakt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top