Smaktest av tonfisk

En burk ätfärdig tonfisk är ofta räddaren när fantasin tryter i köket. Icakuriren har smak­testat tio sorters tonfisk på burk, men saknar en bra miljömärkning. Läs hela testet som pdf här!

Namnen förvillar

  • Skipjack, bonit och katsuwonius pelarmis är samma fisk. En makrillart snarare än en tonfisk.
  • Även tonggol (Thunnus tonggol) är en makrillart.
  • Gulfenad tonfisk, eller gulfening, heter Thunnus Albacares på latin.
  • Vit eller långfenad tonfisk kallas också albacore eller Thunnus alalunga.

Undvik hotade arter

  • Godkända tonfisksorter (och tonfiskkusiner) blir allt färre. Internationella naturvårdsorganisationer som WWF, (Världsnaturfonden) listar hotade och sårbara arter.
  • Hållbarheten för en tonfiskburk är tre år efter produktion, så numera gul- eller rödlistade tonfisksorter kan ha varit grönlistade när de fångades.
  • För aktuella listor gå in på www.wwf.se och sök på Fiskguide 2014.
  • MSC står för Marine Stewardship Council; certifierar och miljömärker fisk- och skaldjursprodukter. 
  • Dolphin safe innebär ofta att tonfisk fångas med lina. Detta garanterar dock inte delfinsäkerhet och hotar ibland andra arter. Tonfiskodlingar börjar etableras, särskilt i Japan.

Tonfisken är kusin med makrill och i många av burkarna är innehållet snarare makrill än tonfisk (se faktaruta intill). Båda har höga protein- och omegavärden.
När fisken ska konserveras kokas den först hel, för att underlätta rensning, och sedan läggs den benfri i burk, antingen som filéstycken eller mindre flagor. Förslutna fiskburkar tryckkokas  till helkonserver som kan förvaras i rumsvärme.
Tonfisk är en utmärkt skafferivara, hållbar tre år efter packdatum.
Men hållbarheten kunde även omfatta miljöansvar. Så varför finns inga MSC-märkta fabrikat? Importörer och producenter borde inse att det är ett förstklassigt försäljningsargument. Visst kan burken då bli lite dyrare, men mindre kostbar för miljö och samvete.

Miljömärkning på gång
Flera importörer planerar att successivt MSC-märka sin tonfisk. Fångstplatser redovisas redan, mer eller mindre precist, på burkarna.
Vi valde att smaka tonfisk i olja eftersom den generellt tycks saftigare än motsvarigheten i vatten eller saltlag. Oftast används solrosolja, men i medelhavsländerna lägger man hellre fisken i olivolja.
Kilopriserna varierar från lågprismärkenas dryga femtilapp till delisorternas häpnadsväckande knappa tusenlapp. Den dyraste billiga och den billigaste dyra var bäst.

Läs hela testet som pdf här!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top