Test av sekatörer

Icakuriren har testat tio sekatörer. Ett skönt grepp och vass skärpa är viktigt för ett bra snitt.  Läs hela testet som pdf här! 

Ta hand om din sekatör

  • Torka alltid av den efter användning så att den inte rostar.
  • Ta snabbt bort rostangrepp, annars riskerar du att rostskadorna inte går att reparera.
  • Skaffa ett enkelt bryne och skärp den när den börjar bli slö.
  • Några droppar olja då och då gör att den inte kärvar.
  • Lämna inte kvar den utomhus.

Det finns uppgifter i trädgården för en sekatör året runt. Äppelträden ska beskäras på vintern, rosor på våren, häckar när de blommat, medan plommon- och körsbärsträd ska klippas på sensommaren och bärbuskar på hösten. Samtidigt finns det alltid döda kvistar och grenar att klippa bort, hela säsongen.
Oavsett när du klipper är det av vikt att snitten blir rena och skarpa för att angrepp av bakterier och svamp inte ska få fäste.
Icakuriren har testat tio sekatörer. Testet visar att det är stor skillnad mellan modellerna, både när det gäller pris och kvalité, som hur bra de klipper och vilken hand de passar. För även om det står på förpackningen att den ska passa en liten, mellanstor eller stor hand stämmer det dåligt.
Priset är inte alltid en genväg till att hitta det skarpaste och mest lätthanterliga redskapet. Men den här gången stämmer det.

Värd sitt pris
Testet dyraste, ARS VS-8Z från japanska företaget Nakaya, är en skarp sekatör av hög kvalitet som är bekväm att arbeta med och därför får betyget fem. Den gör fina rena snitt, både på rosenbuskar och segare virke. Sekatören tvekar aldrig, utan gör sitt jobb snabbt och effektivt. Ett minus är snäpplåset, som visserligen praktiskt öppnas genom att man trycker ihop skänklarna, men som är trögt och ovilligt att stänga.
Sämst är den billigaste modellen från Jula, den är visserligen nätt och lätt, men var slö redan innan den fläkte upp sitt första snitt.
Dessutom fick den rostangrepp efter en natt utomhus.
Billig och duger en säsong, kan tyckas. Nej, knappast.
Rostangrepp fick förvånande nog också kvalitetsmodellen från Felco efter att ha legat ute i tolv timmar. Det är en sekatör som i övrigt gör ett utmärkt och snyggt jobb.
En sekatör ska passa din hand, som en förlängd arm. Det kan vara svårt att få prova i
butiken hur den ligger i handen, eftersom sekatörer ligger väl förpackade. Flera av de dyrare modellerna finns i tre storlekar, som Bahco, Felco och ARS, medan Gardena och Clas Ohlson går att ställa om med ett vred för att passa en mindre eller en större hand.
Ändå kan det vara svårt för en kvinnohand att nå om skänklarna på en sekatör som ska passa en liten hand då avståndet är för stort. Det är viktigt att man når runt för att få hjälp av hävstångseffekten och för att käftarna ska vara tillräckligt öppna för att klippa av tjockare grenar.

Svårt med tjocka grenar
På förpackningarna anges det hur tjocka grenar sekatören ska klara av att knipsa av, alltså omfånget på grenarna. De uppgifterna stämmer inte alltid med verkligheten.
Felco sägs kunna få plats med 25 mm tjocka grenar mellan käftarna, vi mätte det till 17 mm.
Och det finns fler sekatörer som inte klarar de angivna måtten.

Läs hela testet som pdf här! 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top