Välj rätt matjessill till midsommar

Serveringsfärdig matjessill med färskpotatis är en sommarfavorit. Men vilken sort är godast? Matredaktionen har smakat ett helt stim och betygsatt.

Här är hela testet (PDF)

 

Välj rätt matjessill till midsommar

Klicka på bilden för att få upp testet.

Maatjesharing är från början ett holländskt ord för sillhonor som ännu inte lekt, unga och feta jungfrusillar. Men i Sverige står det numera för en typ av inläggning, till salu som kylkonserv. Sockersaltad islandssill läggs i smakrik lag med bland annat kryddpeppar, nejlika, sandelträ och dill. Sandel är ett exotiskt träslag med aromatisk ved och rödaktig färg. Används bland annat som krydda. Finmald kärnved löser sig inte helt i vatten och lagen kan därför se rödprickig ut.

Filéer ofta bättre

Andra kryddor som redovisas är kanel, muskot och oregano, det senare kan ge en märkbar, lite bitter pizzaton.
Ingredienserna salt, socker och ättiksprit är viktiga för sin konserverande verkan, och en minimumhalt av dem är nödvändig. Sen kan producenten välja att tillsätta mer av en eller flera för smakens skull.
Vissa märken håller sig till de traditionella runda metallburkarna, numera med dragring, medan andra sillsorter ligger
i skyddande atmosfär i plastask med rivflik, rund för bitar, avlång för hela filéer. Matjessill är kylvara och ska förvaras i kylskåp, i max 8 grader, ju svalare desto längre smakhållbarhet.
De tre sorterna hela filéer har inte identiska ingrediensförteckningar med sina skivade märkeskamrater och smaken skiljer ofta, till de hela filéernas fördel.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top