Vilken är den bästa halloumin?

Icakurirens testpanel har provsmakat tio olika sorters halloumi, här ser du resultatet.

Se hela testet här

Vilken är den bästa halloumin?

Läs hela testet här (PDF)

Halloumiostar av likartad karaktär och benämning tillverkas runt hela östra Medelhavskusten.
Den turkiska osten kan exempelvis heta hellim och den arabiska osten hallum. Cypriotisk och grekisk halloumi är vanligast hos oss i Sverige. Den kan ätas färsk på plats, men konserveras i saltlake för export. Ofta kryddas osten med torkad mynta.
Osten kan tillverkas av såväl komjölk som mjölk från får eller get, eller en blandning. Förr användes alltid animaliskt löpe, men idag tillsätter många tillverkare ett mikrobiellt ystningsenzym som inte är animaliskt.

Säreget, typiskt halloumi-ljud

Halloumi får sin typiska gummikonsistens när färskostmassan upphettas en andra gång i vasslen. Detta gör att osten kan stekas eller grillas utan att smälta som annan ost. Det ger också ett säreget gnisselljud när den tuggas. Skivad halloumi spricker ofta längs den vikning som ostmassan traditionellt formas med.
Hög proteinhalt gör halloumi till ett utmärkt laktovegetariskt alternativ till grillad fisk eller kött. Smaken är mild och öppen för valfri kryddning.
Historiskt har halloumi tillverkats av opastöriserad mjölk och lagras fortfarande ibland länge i saltlake, vilket ger starkare smak och torrare ost.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top