Smaktest: Julmust 2014

Matredaktionen har blindprovat alla julmustsorter vi fick tag på i Stockholm i slutet av november. Bäst smakade Apotekarnes Årsmust, sämst tyckte vi om Nygårda lagrad på romfat.

Se hela testet här

Smaktest: Julmust 2014

Se hela testet här >>

Barn och andra alkoholfria personer ska väl också få lite god dryck till julmaten. Gärna i en butelj festlig nog att ställa på helgbordet. Men de flesta julmusterna bor i vardagsfula men återvinningsbara och billiga pet-flaskor, så ska det vara finare får det bli dyra, miljöovänligt tungfraktade glasflaskor utan pant i stället.
Ekotänk är inte prioriterat för denna den mest älskade av svenska läsktyper. Icke en endaste sort med ekomärkning hittade vi. Man kunde väl tänka sig både eko- och rättvisemärkt socker, kanske kryddor också? Däremot fann vi ett par sorter med extra smaksättning, ibland orelaterad till vad vi förväntar oss av julmust.
Lite colaläskartad arom väntar vi oss, med ingefärsaccent och därtill lätt exotisk kryddning som kanske nejlika eller enbär. En av testsorterna var påtagligt apelsinaromatisk, inte alls dumt, en julig smak. Några av sorterna saluförs som lagrade, vilket troligen ska tolkas som mera smak.
Karamellsött ska det vara, tycker barnen, medan vuxna ofta föredrar en behärskad, rentav dämpad sötma, gärna med maltsmak. Frisk syra är helt nödvändig för törstsläckningen.
Julmust ska skumma rejält tycker vi. Det gör de flesta, men kolsyran blir snabbt avslagen.
Priserna skiljer osannolikt mycket, från kedjornas egenmärken på runt 5 kronor litern, till de mera hantverksmässiga finflaskorna på uppemot 50-lappen litern, alltså tio gånger så mycket.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top