Soppig hjälpreda i köket

Snabb genväg för soppälskare eller ytterligare en onödig pryl – det var frågan. Icakuriren har testat fem soppmaskiner.

Tänk dig att skiva stora bitar av skalade grönsaker i all hast. Ner i maskinen och sedan fylla på med vatten och örtkryddor och lite salt – och vips är en ljuvlig soppa klar.
Nej, tyvärr, riktigt så enkelt är det inte att koka soppa i en maskin. Största besvikelsen var att maskinerna inte klarar att hacka stora grönsaksbitar utan endast små vilket gör att tidsvinsten uteblir när du måste göra hackjobbet själv. Maskinerna har olika finesser som visar sig vara bättre eller sämre. De tre billigare maskinerna, LG, Princess och Philips, har förinställda program. Det gör att du inte kan påverka soppan under kokning eftersom locket är låst. Inte så smart eftersom koktiden på grönsaker varierar. Vinterns kompakta rotfrukter behöver självklart mer tid än vårens späda primörer.
Med Moulinex och Cuisinart kan du ställa in tid och temperatur själv. Moulinex har även en speciell metallkorg där kött, fisk och grönsaker kan ång-kokas separat – för dig som har tålamod. Att koka ett halvt kilo morötter tar till exempel 40
minuter.

Många nackdelar

Frågan kvarstår ändå om soppmaskinerna är värda pengarna eller om de riskerar att bli en ny hyllvärmare. Tyvärr är det senare mer troligt eftersom nackdelarna kan stapplas på hög:

  • Omöjligt att provsmaka. På fyra av de fem maskinerna går det inte att stoppa programmet för att smaka av. Glöm allt finlir som att tillsätta fler kryddor för det går inte när maskinen väl är i gång.

– Du har ingen koll utan är helt i automatikens våld, kommenterar Birgitta Rasmusson, expert på hushållsapparater och tidigare chef på Ica provkök, som testade maskinerna.

  • Endast fyra portioner. Trots att behållarna är relativt stora får de endast fyllas till knappt hälften eftersom själva kokandet behöver det resterande utrymmet.

Tre av maskinerna, LG, Princess och Cuisinart, pyste ut stora mängder ånga som riskerar att förstöra köksinredningen. Cuisinart, testets dyraste
maskin, skummade dessutom över så rödbetssoppan hamnade på väggar och kakel!

  • Svåra att diska. Det krävs stor försiktighet för att undvika att vatten kommer in i eluttaget. Några av maskinerna hade också plastdetaljer som var svårdiskade.

Och sist och kanske viktigast:

  • Ingen tidsbesparing. Att sätta ner mixerstaven i en gryta med kokta grönsaker går lika fort – eller snabbare. Argumentet att maskinerna är praktiska för att de håller soppan varm har knappast någon större tyngd när i stort sett varenda hushåll numera har mikro.

Hur blev då själva sopporna?

Resultatet varierar. Vi gjorde två tester och i det första, då vi lagade mixad soppa på 500 gram soppgrönsaker, blev den puréliknande soppan mycket jämn och fin.  I det andra testet, då vi lagade 500 gram rödbetor, blev resultatet också bra, förutom i LG-maskinen där rödbetorna inte var färdigkokta när programmet hade kört klart.
Sammanfattningsvis kan man konstatera att det ändå blev soppa av alltsammans men att den klassiska kombinationen kastrull och stavmixer är betydligt smidigare.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top