Brödpenslar

Tagel, plast eller silikon? Icakuriren har testat tio brödpenslar och hittat en liten favorit.

Se hela testet här

Brödpenslar
Se hela testet här >>

Choklad, smör eller ägg på bakverk. Eller kanske glaze på grillköttet. En bra brödpensel är ett måste för alla som gillar bullbak och matlagning.
Icakuriren har provat tio olika penslar, två med naturtagel, två med plastborst och sex med borst av silikon.
Vi började med att pensla uppvispat ägg på jäsande släta vetebullar. Det visade sig att de små, lätta penslarna med naturtagel fungerar bäst till lite känsligare pensling. Ett kort skaft ger bra kontroll och fungerar bäst om man vill pensla ett jämnt lager över bullen utan att trycka ihop jäsningen. Naturtaglet tar med en lagom mängd äggvisp och släpper också ifrån sig lagom mycket på bullarna.
I testet ingår två penslar med plastborst. Båda får underkänt eftersom de är för styva och inte suger upp/släpper äggvispet  bra.
Silikonborstarna är stora och klumpiga. På vissa penslar följer alldeles för mycket ägg med i stråna, på andra krävs att man penslar onödigt hårt för att bullarna ska täckas av äggvisp.
De långa borsten på silikonpenslarna passar bättre till att pensla en kletig trögflytande glazesås på grillkött som tål hårdare tag än ömtåliga bullar. Flera av silikonpenslarna har också långa skaft vilket är bra, då slipper man bränna sig på ugnen eller grillglöden.

Lätt att göra rent

I testet har vi också bedömt hur lätt det är att göra rent borstarna och här vinner silikonborstarna hygienmatchen eftersom de enkelt låter sig diskas i maskin.
Naturborstarna bör handdiskas eftersom de blir toviga i maskinen. De bör också torkas för hand med diskhandduk eftersom diskvatten annars stannar kvar i borsten.

Helgjutet är bäst

Silikonborstarna från Clas Ohlson och Orthex går att plocka isär. Ett onödigt krångel. Risken är att de olika
delarna hamnar i olika lådor i köket. Då är det smartare med helgjutna silikonpenslar som helt saknar skarvar där bakterier trivs.
En av penslarna har upphängningsögla vilket ger pluspoäng, övriga har hål i skaftet.
Våra två favoriter blir den charmiga penseln från Iris Hantverk (handgjord av synskadade) och den enkla naturborsten från Orthex som utses till bäst i test. Den ser inte mycket ut men gör jobbet bra och klarar både finpensling och kletig glaze om den diskas med lite omsorg.

Välj efter ändamål

Vårt råd är att välja pensel efter vad du ska ha den till. Låt gärna två penslar ingå i grundutrustningen, en naturpensel för bakning och en längre silikonpensel till tuffare uppdrag i ugnen och vid grillen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top