Crème fraîche är franska för färsk grädde. I Sverige menar vi syrad, tjocknad grädde med den termen. Mejeriet utgår från grädde och tillsätter mjölksyrakultur, (plus laktas-enzym för laktosfri produkt). Syrakulturen ger grädden fast konsistens, syrlig smak och lång hållbarhet. Crème fraîche med hög fetthalt kan vispas skummig, och även kokas utan att den skär sig. Varianter av magrare grädde eller mjölk finns. De liknar gräddfil och filmjölk och skär sig vid kokning.
För smaktesten valde vi kokbar crème fraîche med runt 34 % fetthalt, lämplig i varm sås och som dessertklick.
Testet handlar om både konsistens och smak: Namnet antyder att både gräddighet och fräsch syra förväntas.
Syran var ibland utlovat fräsch, ibland inte. Konsistensen varierade från skivig till salvalikt smetig.
Nästan allt fett i crème fraîche är mättat. Naturligt ingår någon promille salt. Crème fraîcherna säljs i 2 dl-burkar, vissa även i större förpackningar.
Öppnad förpackning håller nära en vecka i kylen, i max 8 plusgrader. Det går finfint att lagra crème fraîche i obruten förpackning många veckor längre än bäst-före-datum visar. Produkterna får stadigare konsistens samt fördjupad syra och karaktär ju längre de sparas, avgjort en fördel! Men otät förslutning kan medföra mögelangrepp. Då är det bara att slänga innehållet, tyvärr.

Oväntat stor skillnad på crème fraîche
Grynig, doftlös och sur eller krämig med god syra. Skillnaden i smak var större än väntat mellan de tio olika crème fraîche-märken vi testade. Klicka på bilden här nere för att se hela testet.