Så gör dina gamla kläder störst nytta

Flyktingkrisen i Europa har gjort rekordmånga villiga att ge. Men vart skänker man sina begagnade kläder och skor så att de gör störst nytta? Vi reder ut begreppen.

Många organisationer tar emot begagnade kläder och skor som de sedan säljer eller skänker till välgörande ändamål.
– Det är väldigt välkommet att skänka kläder till oss. Flyktingkatastrofen som nu nått Europa är fruktansvärd. Samtidigt pågår det andra lika fruktansvärda flyktingkatastrofer runt om i världen. Emmaus Stockholm skickar kläder till flyktingar från Västsahara, en tragedi som berör 165 000 människor, och som har pågått i 40 år, säger Anna Nilsson, informationsansvarig på Emmaus Stockholm.
Emmaus, liksom andra organisationer, vill att det som skänks ska vara helt och rent.
– Det som är trasigt eller smutsigt tvingas vi slänga. Vi har ingen möjlighet att tvätta kläder, säger Anna Nilsson.
Karin Tengby, pressekreterare på Röda Korset instämmer:
– Fina kläder tar vi tacksamt emot. En bra regel är att man själv ska vilja köpa kläderna om man såg dem i en second hand-butik, säger hon.

Utgå från de behov som finns

Röda Korset säljer insamlade kläder och skor i butiker, och skickar aldrig direkt till katastrofområden.
– Klädbistånd är väldigt gammaldags och något Röda Korset slutade med för några år sedan. Det är för dyrt, både att hantera och att frakta.
– Frakten är heller inte bra för miljön, och klädbistånd gynnar inte den lokala produktionen. Är det kläder som behövs är det nästan alltid bättre att köpa dem lokalt, säger Karin Tengby.
Istället säljer Röda Korset kläder i sina butiker i Sverige, och använder överskottet till hjälpinsatser.
– A och O är att utgå från de behov som finns. Det kanske inte är nallar, utan mediciner.
Ett tips är att spana efter lokala Röda Korset-initiativ, en lapp i mataffären, ett meddelande på Facebook, en
annons i lokaltidningen.
– Då rör det sig ofta om väldigt specifika behov, till exempel ett asylboende som behöver skor i storlek 41, säger hon.
På senare tid har många insamlingar startats på privata initiativ. Karin Tengby välkomnar gärna gräsrotsengagemanget, men tycker att man ska försäkra sig om att den privata aktören vet vad den samlar in till.
– Många har bara funderat kring själva insamlingen, men har inte tänkt på distributionsledet. Att packa bilen full med insamlade kläder och åka till Ungern och dumpa grejerna hos den lokala Röda Korset-föreningen brukar inte falla så väl ut, säger hon.

 

Av Anna Wahlgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top