Bacon är tunnskivat, rökt och ofta även rimmat sidfläsk. En rå produkt som ska stekas före förtäring. Fettrandens bredd varierar även inom samma märke, och detta är svårt att se utanpå förpackningen.
Endast omkring 40 procent av baconfettet är mättat, men fetthalten är rejäl – i ostekt vara. Ju knaprigare man steker, desto magrare bacon. Ta det direkt ur pannan och låt rinna av ytterligare på kökspapper.
Vissa produkter har rökts med ved på riktigt, andra har behandlats med rökarom i saltlake. Är baconet mörkbrunt har det sannolikt sprutats med rökarom, och kan då dessutom behöva en tillsats av stabiliseringsmedel.
Salthalten varierar
Bacon förväntas smaka salt – och salthalten varierar från 1,9 till 2,8 procent. Men det ska smaka fräscht fläskkött också. Enskilda baconpaket kan dofta och smaka unket och starkt, så kallad galtdoft. Det kan bero på att mansgrisen ifråga blivit hafsigt kastrerad, och producerar könshormon ändå, vilket gör smaken olidlig.
Ekoprodukterna är absolut lovvärda, men minst 30 procent dyrare, och absolut inte godare generellt.
Vissa fabrikat framhåller att deras produkt är av svenska grisar eller svenskproducerad. Svenskt smakar dock inte bättre än importerat överlag, enligt vår utvärdering.
Produktion utomlands
Förvånande är att det kan löna sig att föda upp grisar i ett land, skicka det för baconproduktion till ett annat och sedan importera samma griskött igen.
Icakurirens smakpanel blindtestade tio sorters bacon, tillagade på samma sätt, i ugn. Billiga Eldorado visade sig vara godast med råge, medan Coops Ekologiska smakade sämst.
Läs testet på nästa sida>>


Märke: Ica Basic Bacon
Produktens vikt: 140 g
Pris/pris per kg: 8:95 kr/63:93 kr
Köttursprung/tillverkning: Producerat i Nederländerna.
Ekomärkning: Nej
Ingredienser: Griskött, salt, E301, E331, E250, E262, kryddextrakt. Rökt.
Karaktär: Doftar enbart stekflott och smakar svålsnacks och salt.
Plus: Angenäm syra.
Minus: Ingen köttsmak. Enbart fettkaraktär. Väl salt.


Märke: Eldorado Skivat bacon
Produktens vikt: 120 g
Pris/pris per kg: 7:90 kr/65:83 kr
Köttursprung/tillverkning: Tysk köttråvara, polsk produktion.
Ekomärkning: Nej
Ingredienser: Sidfläsk av gris, vatten, salt, E45, grisprotein, E301, E250, E261, rökarom.
Karaktär: Tunt, fint strimmigt bacon med anad rök och nyanserad, fräsch köttsmak med eftertoner.
Plus: Diskret rökmak. Trevlig syra. Fräsch fettsmak. Fint balanserat.
Minus: Aningen salt.


Märke: Enebacken Svenskt bacon
Produktens vikt: 140 g
Pris/pris per kg: 9:95 kr/71:07 kr
Köttursprung/tillverkning: Svensk råvara och produktion.
Ekomärkning: Nej
Ingredienser: Sidfläsk, salt, E331, E301, druvsocker, E450, E251, rök-arom.
Karaktär: Lätt vågigt, med balanserad smak av fräscht fett och kött samt frasig konsistens.
Plus: Neutralt. Ser gott ut. Ingen syra. Lagom salt.
Minus: –


Märke: Garant Skivat bacon
Produktens vikt: 140 g
Pris/pris per kg: 10:90 kr/77:86 kr
Köttursprung/tillverkning: Tysk köttråvara, producerat i Sverige.
Ekomärkning: Nej
Ingredienser: Svålfri sida av gris, salt, E331, E301, druvsocker, E250, rökarom.
Karaktär: Doftar både kött och rökt, men inte galt. Salt skiva med lite smulig muskel.
Plus: Smakar kött. Krympte medelmycket.
Minus: Väl salt. Känns fet i mun.


Märke: Saltmästaren Svenskt bacon
Produktens vikt: 140 g
Pris/pris per kg: 12:95 kr/92:50 kr
Köttursprung/tillverkning: Svenskt kött, svensk produktion.
Ekomärkning: Nej
Ingredienser: Svålfri sida av gris, salt, E331, E301, druvsocker, E250, rökarom.
Karaktär: Gul, okrympt, fet skiva med minimal köttrand samt doft och smak av fläsksvål.
Plus: Lagom salt. Lagom rökt. Ej galtsmak.
Minus: Neutral köttsmak. Tydlig fettsmak. Halsbrännevarning.


Märke: Tulip Bacon
Produktens vikt: 125 g
Pris/pris per kg: 11:95 kr/95:60 kr
Köttursprung/tillverkning: Ingen uppgift.
Ekomärkning: Nej
Ingredienser: Sidfläsk, salt, E301, E250. Rökt.
Karaktär: Mörk köttfärg och god fläskköttsdoft med väl avvägd sälta och rökighet.
Plus: Knaprigt. Lagom salt. Balanserad smak. Köttigt.
Minus: Väl mörk köttfärg


Märke: Gudruns Svenskt bacon
Produktens vikt: 140 g
Pris/pris per kg: 13:95 kr/99:64 kr
Köttursprung/tillverkning: Svenskt kött.
Ekomärkning: Nej
Ingredienser: Sidfläsk, koksalt, druvsocker, E301, E331, kryddextrakt, rapsolja, E250.
Karaktär: Kryddigt, lite karamelliserat med integrerad rökighet och svag popcorn-arom.
Plus: Gott i matlagning. Doftar grillat rökt kött.
Minus: Väl rökigt. Något salt.


Märke: Scan Svenskt ekologiskt bacon
Produktens vikt: 120 g
Pris/pris per kg: 18:50 kr/154:16 kr
Köttursprung/tillverkning: Uppfött, slaktat och styckat i Sverige, skivat/packat i Polen.
Ekomärkning: EU-lövet
Ingredienser: Sidfläsk av svensk ekogris, vatten, salt, E301, E250.
Karaktär: Lite slätt och rödaktigt med mycket salt smak och god rökton.
Plus: Ej segt. Blyg, god köttsmak.
Minus: Obalanserat salt. Något ofräsch fettdoft.


Märke: Coop Ekologiskt bacon
Produktens vikt: 120 g
Pris/pris per kg: 18:95 kr/157:92 kr
Köttursprung/tillverkning: Ursprung Danmark, producerad i Sverige.
Ekomärkning: EU-lövet
Ingredienser: Svålfri sida av gris, vatten, salt, socker, E301, E331, E250. Rökt.
Karaktär: Eländigt smal, ful och torr skiva med osannolik rökdoft och segt kött.
Plus: –
Minus: Doftar böckling. Luktar cigarettrök. Oattraktivt. Inte frasigt.


Märke: I love eco Ekologiskt bacon
Produktens vikt: 120 g
Pris/pris per kg: 20:95 kr/174:58 kr
Köttursprung/tillverkning: Producerad i Sverige av svenskt kött.
Ekomärkning: EU-lövet
Ingredienser: Sidfläsk av gris, salt, druvsocker, E300, E301, E250, E251.
Karaktär: Trassligt ur paketet. Skinkaktigt, lite trådigt, med galt-aning.
Plus: Vackert rosa.
Minus: För lite salt. Segt fett. Ofräsch galtdoft.