Det kom ett brev, eller snarare en våg med upprörda röster, till Icakuriren efter chefredaktör Åsa Holmströms krönika i nummer 45 där hon ställde frågan: vad har de för sig på tv?
Frågan bottnar i de stora kanalernas utbud som just nu upplevs tämligen dränerat på sevärt material för den som inte har småbarn hemma eller är vansinnigt road av att se kändisar leka.
Så här skriver några läsare:
“Programmen som sänds på bästa sändningstid vänder sig i alla fall inte till mig, 65+. De du nämnde är så usla och intelligensbefriade. Jag orkar i alla fall inte titta på dem”, skriver till exempel Birgit Gren Månson.
“Vill vi verkligen ha dessa “flåsa-spring”-program där samma kändisar sjunger, bakar, lagar mat, seglar, dansar, skrikande tävlar, och sitter i diverse soffor och speglar sig?” frågar Harriet Rossing.
Ett program som fått klä skott för tittarnas ilska är Årets sockerbagare där barn bakar tillsammans med en vuxen. Programmet sändes först i SVT Barn men går numera klockan 20 på lördagskvällar i SVT1, en av veckans starkaste tider.

– Björn Erixon
Gammal hederlig folkstorm
Motivet till flytten: att locka en yngre publik. Det medger tv-bolaget i svaren till undrande tittare.
Samma besked kom när SVT i höstas ville pausa tittarsuccén Det sitter i väggarna.
– Vår utmaning är att göra program som lyckas online och för dem under 50, sa programchefen Micael Lekberg till Aftonbladet då.
Men tittarna gick i taket. Efter en gammal hederlig folkstorm fick SVT backa och nu ligger programmet i tablån igen.
Anton Glanzelius, programbeställare på SVT, vänder sig mot beskrivningen att det inte finns något på tv som riktar sig mot en äldre publik. Han nämner flera program som stadigt lockar stor publik, Antikrundan, Trädgårdstider, På spåret och så vidare.
– För oss är den gruppen, vuxna över 50, den största och kanske viktigaste. Den har funnits med oss i många, många år. Det är en grupp vi verkligen inte vill tappa. Men samtidigt är det också viktigt att till exempel nå unga barnfamiljer, säger han.
Där kommer Årets sockerbagare in.

– Läsarna har helt rätt. Målgruppen är barnfamiljer. Vi vill göra något som vi vet att både barn och vuxna kan ha roligt tillsammans med. Men jag har full förståelse för att man inte tycker det är så kul om man är äldre och utan småbarn.
Han tycker inte att SVT prioriterar bort den äldre målgruppen.
– Det ligger i vårt uppdrag att göra tv för hela svenska folket. Vi är ödmjuka och glada för att ha så många program som är populära men det innebär också att om vi ska förnya oss, vilket många tittare kräver, måste vi ta bort något annat, som många tycker om.
– Men jag garanterar att vi inte prioriterar bort någon. Vår ambition är att fortsätta göra relevant tv för alla.

Dramatisk förändring
Kommersiella kanaler kan välja sin egen målgrupp, förutsättningar som SVT saknar.
– Vi måste förhålla oss till att göra tv som når ut till så många som möjligt. Det är oerhört svårt att göra tv som alla gillar och vill se samtidigt. Men strategin är att vara så varierade som möjligt så att alla ska känna att det finns något man vill se.
Tv-tittandet har förändrats dramatiskt på senare tid. Det som kallas linjär tv, alltså tv-tittande på ordinarie sändningstid, minskar konsekvent till förmån för strömmade sändningar som man kan se när och var man vill. I telefonen, datorn eller läsplattan. Tittandet sprids ut på veckans alla dagar och dygnets timmar.
Lägereldar som verkligen samlade familjer och vänner framför tv:n finns knappt kvar, det skulle vara Melodifestivalen då och kanske folkkära TV4-succén Let’s dance.

Men en stor del av befolkningen vill fortfarande slå sig ner framför tv:n på givna tider, och det är de som kommer i kläm i tv-bolagens jakt på den unga publiken.
Flera tittare upplever att tv-utbudet för den mogna publiken får stå tillbaka för tjo och tjim, flams och trams. Låt ungdomsprogrammen sändas på playtjänsterna istället!
“Det ju mest vi äldre som tittar på tv. Barn och barnbarn tittar ju i sina mobiler på play”, skriver Eva Rennerfeldt.
“Varför fjäska för de yngre tittarna? De ser på andra kanaler. Pensionärerna är verkligen missgynnade. Jag är 87 år och är tacksam för att mina barn har ordnat så att jag kan se på Netflix”, skriver Inger Gunnarsson.

Nödvändigt sällskap
Men så lätt är det inte, hävdar Anton Glanzelius.
– Vi måste vara i takt med tiden och finnas där tittarna är. Vi kan inte bestämma åt tittarna. Vill man se Trädgårdstider på tv, som vanligt, eller via streaming spelar ingen roll. Vi ska erbjuda de vägar som finns.
Hur som helst, stora delar av coronaåret har varit en utmaning med isolering och karantän. Tv:n har blivit ett alldeles nödvändigt sällskap för många.
– Såklart ökar ansvaret för oss då. Vi försöker anpassa oss så mycket det går och har bland annat producerat mer dag-tv, som Hemmagympa med Sofia, och vi har även utökat Go’kväll med sändning på lördagar, säger Anton Glanzelius och upprepar rådet från SVT:s klagomur.
– Vi vill gärna erbjuda barnfamiljerna program de kan se tillsammans även klockan 20.00. Och gillar man inte det som sänds klockan 20 så hoppas vi det finns något annat i tablån som passar. Eller på Play.