Livsmedelsbutikernas kyldiskar är numera proppfyllda med proteinrik kvarg. På några år har den pastöriserade mjölken med mjölksyrakultur poppat upp som ett av de mest heta livsmedlen för dem som tränar eller vill gå ner i vikt, eller både också. Kvarg är också populärt hos tonåringar som vill bygga muskler eftersom protein bidrar till större muskler vid fysisk ansträngning. Men hur nyttig är kvargen egentligen?
– Kvarg som livsmedel är överreklamerat även om det inte är onyttigt, säger Icakurirens dietist Anna Hamilton som varnar för att låta kvarg ersätta vanlig mat.
– Det är viktigt att veta att kvarg har låga näringsvärden när det gäller viktiga mineraler som järn och zink. Äter man flera portioner kvarg per dag istället för annan mat finns det risk för näringsbrist.
Att proteinrika livsmedel kan öka muskelmassan stämmer i och för sig men för att få bäst effekt bör man få i sig proteinet i anslutning till träning. Det gäller framför allt dem som tränar hårt flera gånger i veckan.
En del äter kvarg för att gå ner i vikt. Funkar det?
– Kvarg mättar bra men liksom all annan mat är det viktigt
att se till att det totala energiintaget blir lägre än behovet, kommenterar Anna Hamilton.
Lindahls, som ägs av Skåne-mejerier, tar hjälp av både tyngdlyftare och racerförare för att marknadsföra sin kvarg och förklarar att den som äter kvarg dessutom “får i sig and-ra näringsämnen som gör gott för kroppen”.
Men på köpet får man också i sig en rad tillsatser som förtjockningsmedel och sötningsmedel.
Dietist Anna Hamilton:
– Det är inte farligt för kroppen men det är bättre att äta så rena naturella produkter som möjligt. Vissa små men ändå intressanta djurstudier visar på förändrad tarmflora. Dessutom kan man undra varför vi hela tiden ska vänja oss vid söta smaker.
Sex av de tio vaniljkvargarna innehåller socker i stället för sötningsmedel: Eldorado, Ica, Garant, Milbona, Arla och Valio. Den sistnämnda innehåller mest, 16 gram per 100 gram. Det motsvarar 4,5 sockerbitar -eller 9 sockerbitar per förpackning vilket kan jämföras med en burk Coca-cola som innehåller 10 sockerbitar.
Fetthalten är mycket låg i de flesta av kvargarna men tre innehåller runt sju procent fett: Garant, Ica och Valio.
– Det kan vara bra med extra fett och kalorier om man tränar extremt mycket eller om man är äldre, multisjuk och har svårt att få i sig tillräckligt med energi. Men hälften av Sveriges befolkning har en övervikt eller fetma och behöver inte extra kalorier. Då är det bättre att avstå från extra kalorier och satsa på att äta riktig mat.
Anna Hamilton godkänner däremot den feta kvargen som efterrätt – någon gång ibland.
– Att äta en fet kvarg är förstås bättre än att äta en delicatoboll.
För den som ändå vill ha i sig extra protein i form av kvarg rekommenderar Anna Hamilton naturell kvarg med bär -eller frukt och nötter.
– Men för de flesta som tränar några gånger i veckan räcker det oftast med en smörgås med pålägg som ost, leverpastej, hummus, bönröra eller skinka, ett glas mjölk eller en banan efter träning.
Generellt finns det gott om proteiner i livsmedel som kött, fisk, ägg, kyckling, mejeriprodukter och baljväxter.
Granskning: Vaniljkvarg

Märke: Milbona Creamy quark dessert/Lidl
Vikt: 500 gram
Pris: 12:95
Pris per kilo: 25:90
Ursprung: Tyskland
Procent fett: 0,2 procent
Gram protein: 6,9 g
Sötningsmedel/gram socker: 14,5 g socker
Energi kJ/kcal: 389 kJ 92 kcal
Innehåll: Pastöriserad skummjölk, syrakulturer, mikrobiellt ystenzym, yoghurt (pastöriserad skummjölk, syrakulturer), beredning med vaniljsmak (socker, vatten, glukos-fruktos-sirap, modifierad majsstärkelse, arom, färgämne (karoten).
Plus: –
Minus: Mycket socker. Lite protein.

Märke: Kvarg/Eldorado
Vikt: 500 gram
Pris: 13:95
Pris per kilo: 27:90
Ursprung: Frankrike
Procent fett: 0 procent
Gram protein: 9 g
Sötningsmedel/gram socker: 13 g socker
Energi kJ/kcal: 380 kJ 90 kcal
Innehåll: Pastöriserad skummjölk, syrningskultur, socker, vatten, modifierad stärkelse, surhetsreglerande medel (citronsyra, E331), färgämne (E161b, E160a), vaniljextrakt, förtjockningsmedel (E415), mald vaniljstång.
Plus: –
Minus: Mycket socker.

Märke: Lättkvarg/Coop
Vikt: 500 gram
Pris: 18:95
Pris per kilo: 37:90
Ursprung: Frankrike
Procent fett: 0,1 procent
Gram protein: 8,3 g
Sötningsmedel/gram socker: Sötningsmedel 3,8 g socker
Energi kJ/kcal: 220 kJ 50 kcal
Innehåll: Pastöriserad skummjölk, syrningskultur, -vatten, oligo-fruktos, modifierad majsstärkelse, aromer, surhetsreglerande medel (E330, E331), kalciumfosfat, sötningsmedel (E950, E955), förtjockningsmedel (E415), torkad vaniljstång, färgämne (E160a), vitamin B2, vitamin B2, vitamin B12.
Plus: B-vitaminberikad.
Minus: Sötningsmedel.

Märke: Yoghurtkvarg/Skånemejeriet
Vikt: 500 gram
Pris: 19:95
Pris per kilo: 39:90
Ursprung: Sverige
Procent fett: 0,8 procent
Gram protein: 8 g
Sötningsmedel/gram socker: Sötningsmedel 2,8 g socker
Energi kJ/kcal: 300 kJ 70 kcal
Innehåll: Högpastöriserad mjölk, stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, pektin), naturlig vaniljarom och arom, mald vaniljstång, syra (äppelsyra), laktas-enzym, vegetabiliskt ystenzym, mjölksyrakultur och yoghurtkultur, sötningsmedel (maltitol, aspartam, acesulfam K), konserveringsmedel (kaliumsorbat), vitamin D.
Plus: D-vitaminberikad. Laktosfri.
Minus: Sötningsmedel.

Märke: Kvarg/Garant
Vikt: 250 gram
Pris: 12:95
Pris per kilo: 51:80
Ursprung: Frankrike
Procent fett: 7,5 procent
Gram protein: 6,6 g
Sötningsmedel/gram socker: 15 g socker
Energi kJ/kcal: 650 kJ 160 kcal
Innehåll: Pastöriserad skummjölk, grädde, socker, vatten, syrningskultur, modifierad stärkelse, aromer, färgämne (betakaroten), surhetsreglerande medel (citronsyra, E331), förtjockningsmedel (E415), torkad vaniljstång.
Plus: –
Minus: Mycket socker, fett och kalorier. Lite protein.

Märke: Kvarg/Lindahls
Vikt: 150 gram
Pris: 7:90
Pris per kilo: 52:67
Ursprung: Sverige
Procent fett: 0,2 procent
Gram protein: 11 g
Sötningsmedel/gram socker: Sötningsmedel 3,1 g socker
Energi kJ/kcal: 260 kJ 60 kcal
Innehåll: Pastöriserad mjölk, mjölksyrakultur, ystenzym, förtjockningsmedel, (modifierad majsstärkelse), naturlig vaniljarom, citronsyra, sötningsmedel (acesulfam K, aspartam), färgämne (betakaroten) Innehåller en källa av fenylalanin.
Plus: –
Minus: Sötningmedel.

Märke: Mild kvarg/Arla
Vikt: 250 gram
Pris: 13:95
Pris per kilo: 55:80
Ursprung: Danmark
Procent fett: 0,2 procent
Gram protein: 9,8 g
Sötningsmedel/gram socker: 7,4 g socker
Energi kJ/kcal: 320 kJ 70 kcal
Innehåll: Högpastöriserad mjölk, socker, vatten, majsstärkelse, förtjockningsmedel (citruspektin), syra, (citronsyra), naturlig arom, vaniljextrakt, mald vaniljstång, ystenezym, mjölksyrekultur.
Plus: –
Minus: – Socker.

Märke: Kvarg vanilj/Ica
Vikt: 250 gram
Pris: 13:95
Pris per kilo: 55:80
Ursprung: Österrike
Procent fett: 7,9 procent
Gram protein: 6,9 g
Sötningsmedel/gram socker: 15 g socker
Energi kJ/kcal: 650 kJ 150 kcal
Innehåll: Mjölk, grädde, syrningskultur, mjölkkoagulerande enzym, vaniljberedning (socker, vatten, stabiliseringsmedel (E440, E410), arom, citronjuice-koncentrat, färgämne (160a), mald vaniljstång, vaniljextrakt.
Plus: –
Minus: Mycket socker, fett, kalorier. Lite protein.

Märke: Kvargyoghurt/Aktivt Liv
Vikt: 150 gram
Pris: 9:50
Pris per kilo: 63:33
Ursprung: Tyskland
Procent fett: 0,2 procent
Gram protein: 9,7 g
Sötningsmedel/gram socker: Sötningsmedel 5,4 g socker
Energi kJ/kcal: 272 kJ 66 kcal
Innehåll: Pastöriserad skummjölk, syrningskultur, vaniljberedning, vatten, socker, glukos-fruktossirap, modifierad majsstärkelse, färgämne: karoten, sötningsmedel (aspartam och acesulfam K), aromer. Innehåller en källa av fenylalanin.
Plus: –
Minus: Socker och sötningsmedel.

Märke: Laktosfri kvarg/Valio
Vikt: 200 gram
Pris: 15:95
Pris per kilo: 79:75
Ursprung: Finland
Procent fett: 7 procent
Gram protein: 7,2 g
Sötningsmedel/gram socker: 16 g socker
Energi kJ/kcal: 650 kJ 160 kcal
Innehåll: Pastöriserad skummjölk, syrningskultur, högpastöriserad grädde, socker, vatten, förtjockningsmedel (pektin, fruktkärnmjöl), modifierad potatisstärkelse, aromer (vanilj och vanillin), färg (betakaroten) och enzymer (löpe och laktas).
Plus: Laktosfri.
Minus: Mycket socker och kalorier.
Så granskade vi:
Det finns många olika kvargsorter. I vår granskning valde vi att granska vaniljkvarg på burk, som ska ätas med sked, till skillnad från drickkvarg på flaska. Vi har inte smaktestat kvargen utan endast granskat innehållet.
Kvargen är köpt i Stockholmsområdet i januari 2017 och priset är det vi betalade i butik. Vi köpte den minsta förpackningen som fanns att tillgå.