-
Kompisgängets julfest – en 40-årig tradition: ”Vi har följt varandra genom hela livet”
Julklapparna får inte kosta mer än tio kronor och det får inte serveras julmat. Det är de grundläggande reglerna när sex väninnor i Värmland träffas för sin traditionella julfest. Hemmets Journal var med på den senaste.
-
Nadya skickar julklappar till 300 barn i Ukraina: ”Hjälpbehovet är stort – speciellt på barnhem”
När Nadya var liten fick hennes fattiga familj julklappar från väst. Det har hon aldrig glömt och trettio år senare samlar hon själv in till julklappar till döva och funktionshindrade barn på barnhem i Ukraina.
-
Eldsjälarna i Lomma ordnar julfirande för äldre och ensamma: ”Det finns ett stort utanförskap”
För sjunde året arrangerar Gemensam Jul i Lomma i år julaftonsfirande för 120 gäster – både äldre och Ukrainaflyktingar. Hemmets Journal var med i fjol när sill, skinka, prinskorv och all den andra julmaten dukades fram.
-
Carina har gjort julbockar i 40 år: ”Det är så rofyllt att sitta och binda halm”
Många har sett hennes halmbockar på marknader och till jul pryder de platsen framför granen i tusentals hem. Halmslöjdaren Carina Kjellsdotter har bundit bockar i över 40 år och hemma hos henne är det julstämning nästan året runt.
-
Snickaren Petter odlar saffran på Bjärehalvön: Pilligt, tidskrävande och avkopplande
På Bjärehalvön i nordvästra Skåne växer julens smakrika guld. Snickaren och månskensbonden Petter Karlsson odlar saffrankrokus på sin gård utanför Båstad – en hobby som blivit ett lönande extraknäck.
-
Jayden, 13, fick träffa idolerna i Modo: ”Jag har fått allt jag har önskat mig”
Nyblivne tonåringen Jayden hade en stor dröm han ville förverkliga. Han ville hänga med spelarna i Modo Hockey i båset inför en match. Tack vare Hemmets Journal har han förverkligat den drömmen och fått alla spelarnas autografer på en matchtröja.
-
Flaggspelet 51
Gissa vilket land flaggan tillhör och vinn Minitrisslotter!
-
Snabblagad ragu på salsiccia
Ragu är en långkokt maträtt på kött/köttfärs och grönsaker. Här gör vi en snabbare variant på salsicciafärs. Gott och lättlagat!
-
Kycklingpanna med bacon
När du vill ha en riktigt god men fortfarande lättlagad middag passar vår härliga kycklingpanna full med smak av bacon, äpplen och timjan perfekt!
-
Tre steg: Så lindrar du dina ilningar i tänderna omedelbart
Ett kallt glas vatten, en varm kopp kaffe eller den goda glassefterrätten på sommarfesten. Det finns mycket att se upp med om du vill slippa den obehagliga känslan som uppstår när det ilar i tänderna. Här tipsar vi om tre enkla steg som du kan ta till för att lindra smärtan omedelbart.
-
Malou von Sivers: Det här är när svensk sjukvård är som bäst
Precis som sina gäster i tv-soffan har den hyllade och prisbelönta journalisten Malou von Sivers sina egna historier att berätta. Ärren från barndomen som format henne till den hon är, men också traumat när dottern Julia föddes med gomspalt.
-
Älggryta med Guinness och vinterrötter
Vad är väl mer rätt när höstmörkret sänker sig över oss än en mustig köttgryta? Receptet är till 4-6 personer.
-
Honungstranbär
Rårörda tranbär med honung är ett perfekt tillbehör till grytor och stek av viltkött.
-
Korngrynsrisotto med renskav och rostade rödbetor
Krämig risotto med nordisk smak, gjord på våra egna rustika korngryn. Här är det viktigt att använda hela korngryn, och inte gryn som klippts i bitar, då blir det gröt.
-
Minipizza med viltfärs och lingon
Så här års känns det helt rätt att toppa pizzan med höstsmaker som viltfärs och lingon. Receptet är till 12 små pizzor eller 4 stora.
-
Långtidsbakad vildsvinsstek
Att ugnskoka kött under lång tid på låg temperatur har blivit populärt. Eftersom köttet sköter sig självt i ugnen under dagen är detta en perfekt bjudrätt. Här har jag valt bog av vildsvin, men det går precis lika bra att använda annat kött, till exempel bog eller stek av älg. Receptet är till 4-6 portioner.
-
Smakrik viltgryta på franskt vis!
Här går det helt vilt till och vi gör vår franska gryta på viltkött! För att få lite extra sting får alla krydda sin portion med en smakrik pepparrotsaioli! Receptet är till 4-6 portioner.
-
Därför kan Karin inte öppna munnen i skidbacken
Hon gnider in tänderna med tandkräm – sedan öppnar hon inte munnen under hela dagen i skidbacken. 55-åriga Karin har haft problem med ilningar i tänderna i många år. – Jag kan knappt beskriva vilken skillnad en ny, fungerande produkt mot ilningar skulle göra för mitt liv, säger hon.

















